Barry Kluft probeert ANS weer leven in te blazen

Barry Kluft
Barry Kluft
Op zaterdag 2 maart demonstreerden 13 neo-nazi’s onder de naam Autonoom Nationaal Sociaal (ANS) Nederland op het Plein in Den Haag tegen het kraken van leegstaande huizen. Opvallend omdat een aantal jaar geleden de ANS, toen nog onder leiding van oa Alwin Walther, nog met spandoeken voor kraken liepen en zelfs een pand kraakten in Monster(1). De groep van toen is uit elkaar gevallen. Sinds een aantal maanden probeert de gewelddadige neo-nazi Barry Kluft ANS weer leven in te blazen, maar wel met een andere koers.

De eerste actie maakte deze koerswijziging direct duidelijk, maar niet echt populair. Naast Barry Kluft waren nog 12 andere rechts-extremisten aanwezig, waaronder Paul Peters, Wietze van Dijk en Tom van den Hoek.

Links: Paul Peters
Links: Paul Peters
De demonstratie verliep bijzonder saai. Er werden twee spandoeken opgehouden, Kluft hield een onverstaanbare toespraak door een speelgoed megafoon, en enkele van de aanwezigen probeerden flyers uit te delen. Deze vonden echter nauwelijks aftrek en na een half uur had eigenlijk niemand er meer zin in. Het grootste deel van de demonstratie stonden de deelnemers recht voor hun eigen spandoeken zodat deze onleesbaar waren voor voorbijgangers. Na twee uur demonstreren hield het groepje het weer voor gezien.

ANS belooft in de toekomst nog meer actie te gaan voeren, maar of ze als organisatie ook gaan groeien is de vraag. Ondanks dat het tot nu toe een marginaal groepje blijkt, is het nog steeds belangrijk om dit soort geweldadige rechts-extremisten in de gaten te blijven houden. Mochten tegen de verwachtingen in meer mensen zich aansluiten bij deze club dan is het van belang hier actie tegen te ondernemen.

(1) http://kafka.antenna.nl/?p=1259

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s