Actiekaarten

Gedurende acties kunnen cooördinatie en duidelijke nieuwsberichten van essentieel belang zijn. Niet alleen kan het mensen helpen om elkaar te vinden, het kan ook mensen helpen de politie te ontlopen, of juist om fascisten te confronteren. Hierbij worden vaak verschillende tools gebruikt (bijvoorbeeld twitter). Eén tool die hierbij handig kan zijn is een zogenaamde actiekaart. In de onderstaande Tips en Tricks zullen we kort uitleggen hoe je zo’n kaart maakt.

Alles uit deze ‘tips and tricks’ is gestolen van Aktions Karten, en ze verdienen dan ook alle credits. Helaas is dit in het Duits en soms wat te uitgebreid voor ons doel. Mocht je een beetje Duits kunnen is het zeker aan te raden om raden deze website even te bekijken aangezien ze meer doen dan wij.

In het voorbeeld gebruiken we de stad Den Bosch als voorbeeld waar een hypothetische nazimars en een antifa demo georganiseerd wordt.

Om een kaart te maken zijn er 3 stappen nodig.
– De basiskaart
– De layout en belangrijke punten
– Rasterformat in de kaart


De basiskaart
Er zijn vele manieren om een basiskaart te verkijgen, echter, om een degelijke kaart te krijgen waarmee je ook wat kan vereist enkele stappen. Hiervoor gebruiken Openstreetmap.
Gebruik Openstreetmap om het gebied op te zoeken waar je een kaart van wilt maken. Klik op het “Delen/share” knopje aan de rechterkant van het scherm. Vink het vakje aangepaste afmetingen aan, formaat mag je zelf bepalen, voor hogere resolutie (en meerdere functionaliteiten) raden we “SVG” aan en download je kaart!

De layout en belangrijke punten
Als je kaart eenmaal heb gedownload kan je het openen in iets van bewerkingsprogramma. In dit voorbeeld gebruiken we Inkscape, maar je kan ook GIMP, photoshop of Scribus hiervoor gebruiken.
Als het goed is krijg je zoiets:


Kaart in Inkscape aanpassen
Mocht de kaart erg groot zijn, of niet helemaal kloppen volg dan de onderstaande stappen:
Maak een vierkant aan (linkerrijtje 5de van boven) over het gebied wat je wilt hebben. Selecteer het vierkant en de (te grote) kaart en klik via “Object” op “Clip” > “Set”.
Dan heb je als het goed is het gebied wat je wil hebben, vervolgens kan je Cntrl + Shift + R drukken om de pagina te resizen naar je kaart.

De kaart zegt nu nog niet zoveel, het belangrijkste is om in ons geval de naziroute er in te verwerken als we die weten en zo niet in ieder geval hun verzamelpunt. Daarnaast natuurlijk ook ons verzamelpunt en/of route. Overige belangrijke punten zoals treinstation, infopunten of politiebureau. En later ook verdere informatie.

Routes in Inkscape
De routes in inkscape kunnen via het “pentje met de punten” (12de icootje van bovenaf) gemaakt worden. Zorg ervoor als je hem aanklikt dat je ook de mode veranderd naar “Straight line segments” (zie foto) vervolgens kan je gewoon de route afgaan klikken, hoe preciezer je dit doet hoe mooier het er uiteindelijk uitgaat ziet!

In dit geval heb ik voor een rooie route gekozen van 1 mm (dit kan je aanpassen in het “Stroke and Fill” (Cntrl + Shift + F) gedeelte.

Belangrijke punten
Aktion karten hebben al een bestandje met mogelijk symbolen op hun website. Deze kan je gewoon gebruiken. Het makkelijkste is om de kaart met icootjes in een nieuwe inkscape bestand te openen en via eenzelfde route als “Kaart in Inkscape aanpassen” de punten eruit halen die jij op de kaart wil hebben. Vervolgens kan je deze gewoon knippen en plakken.

Deze stappen kunnen herhaald voor alle belangrijke punten. Het is het makkelijkst om ze meteen 2x te kopiëren omdat ze zo in in een legenda gaan. In de onderstaande afbeelding zijn alle belangrijke punten aangegeven en beginnen we met een legenda. Gebruik altijd verschillende symbolen voor de fasjo demo en onze demo ivm kleurenblindheid.

Legenda + maatstaaf
Een legenda kan gemaakt worden door wederom een vierkant te maken in de hoek van de kaart. Vervolgens kan je deze via de tekst tool een naam geven. Advocaat en online plek waar updates te vinden zijn, zijn vaak ook belangrijke vermeldingen. Arrestantengroep kan er ook bijgezet worden, maar realiseer je dat deze kaarten vaak openbaar gaan en dat politie en nazi ook toegang tot de kaart kunnen hebben.

De maatstaaf kan wat ingewikkeld zijn. De quick-and-dirty methode is om een herkenbaar gebouw te pakken wat je in google maps kan meten en wat ook op onze kaart staat. Vervolgens kan je een lijn langs hetzelfde object in inkscape zetten en de lengte hierbij aangeven. Dit is alles behalve precies, maar een maatstaaf helpt enkel bij inschatting dus dit zou toereikend moeten zijn.

Rasterformat in de kaart
De kaart is bijna klaar, nu enkel nog het grid erin verwerken. Er zijn hier 2 opties voor, 1 via GIMP en 1 via Inkscape.

Inkscape
Kopieer een van de prefab rasters van de website. Kopieer deze in de kaart en maak het passend. Vaak moet er wat ingekort of uitgerekt worden, waardoor de kaart er minder mooi uit ziet. Ook kan je niet veel aanpassen op aan de hoeveelheid rasters behalve de verschillende formaten die weergegeven zijn op de website.

GIMP
Aktionskarten heeft een geintegeerde tool gemaakt voor rasters. Deze kan hier gedownload worden.
Als je het hebt gedownload en uitgepakt de ‘gitternetz.scm’ in de ‘Scripts’ folder van GIMP stoppen. Start Gimp opnieuw op en als het goed is staat nu in GIMP bij tools ‘Gitternetz’. Met deze tool kan je variëren in grootte, aantal rasters en ook de coordinaten beschrijving. De beschrijvingen zijn helaas wel in het Duits.

En als het goed is heb je dan je kaart! Mocht je ergens niet uitkomen kan je ons altijd een mailtje sturen!

Succes