Patrick de Bruin, drugsdealer bij de NVU

Dat er rare types bij de NVU rondlopen mag voor de regelmatige lezer van onze website wel duidelijk zijn. Enige tijd geleden berichtten wij onder andere over de wonderlijke situatie met penningmeester Michel Boerboom. Partijleider Kusters sprak zich fel uit tegen pedofielen, waaronder dertigers die relaties aangingen met minderjarigen. Toen zijn eigen penningmeester op 31-jarige leeftijd een relatie had met een 16-jarige was dat echter geen probleem.

Patrick de Bruin (met vlag) op demonstratie Voorpost ‘Ons land drugsvrij!’ te Maastricht, maart 2009
Patrick de Bruin (met vlag) op demonstratie Voorpost ‘Ons land drugsvrij!’ te Maastricht, maart 2009

Een soortgelijke situatie doet zich nu opnieuw voor. De NVU spreekt zich met regelmaat uit tegen drugs en drugsdealers. Drugsdealers zouden volgens de NVU zelfs de doodstraf moeten krijgen. Maar niet wanneer ze in eigen kring zijn te vinden. Patrick de Bruin uit Veenendaal is een belangrijk NVU-lid, regelmatig aanwezig bij acties en partijbijeenkomsten. Daarnaast is hij al jaren financier van allerhande extreemrechtse activiteiten, waaronder veel (meestal verliesgevende) concerten van nazi-bands. In maart 2013 haalde hij nog de extreemrechtse Duitse band Kategorie C naar het Groningse Zuidbroek voor een concert van 200 voornamelijk Duitse fans.

Waar De Bruin het geld vandaan haalde voor de financiering van dit soort activiteiten was nooit erg duidelijk. Maar dat veranderde enige tijd geleden. In september 2011 werd hij gearresteerd vanwege het kweken van wiet, een hennepkwekerij met 1276 planten, en het illegaal aftappen van stroom. Partijleider Kusters verdedigde hem, iedereen is immers onschuldig tot hij veroordeeld is.

De arrestatie van De Bruin leidde in januari 2013 tot een strafzaak in Arnhem. Daar werd De Bruin schuldig bevonden en veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf. We zijn benieuwd of de NVU dit keer wel consequent is.

Dit artikel is eerder verschenen in Alert!

Artikel afkosmtig van: Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s