Ruim 1000 mensen demonstreerden tegen politiegeweld en gerechtigheid voor Mitch

Verslag van AFA Den Haag
anp-33303615-2048x1365Op maandag 29 Juni vond er demonstratie plaats voor politiebureau De Heemstraat in Den Haag na aanleiding van de moord op Mitch Henriquez door de politie bij het Night At The Park Festival. Zo’n 1000 mensen, waaronder Haagse anti-fascisten, verzamelden zich voor het bureau om hun woede te uiten over de moord, het racistische en gewelddadige gedrag van de politie en om het aftreden van burgemeester Jozias van Aartsen te eisen.

Er werden diverse toespraken gehouden door sprekers van onder andere Mad Mothers en Knock-Out Zwarte Piet. Ook betuigde een Arubaanse motorclub hun respect. Hierna zijn enkele demonstranten het politiebureau binnengegaan om met de politie te overleggen over hun eisen. Terwijl dit gaande was probeerden een paar honderd mensen het politiebureau te bestormen via een zijingang. Na een tiental minuten gaven de vijf agenten die de menigte probeerde tegen te houden het op, waarop een groep van ongeveer dertig ME’ers het bureau uitstormden en om zich heen begonnen te slaan. Mensen begonnen “moordenaars” te roepen en verdedigden zich tegen het politiegeweld.

CBv2QmRWIAAh_4w.jpg_largeNa het optreden van de ME werd de demonstratie in tweeën gebroken. Een deel belande om De Heemstraat, waar de politie mensen opriep om het gebied te verlaten. Toen demonstranten dit weigerden te doen voerden ME’ers te paard een charge uit. Achter het bureau in de Van Der Vennestraat was het andere deel van de demonstratie beland. Ook hier werden de demonstranten met ME charges te paard de wijk ingedreven. Hoewel de politie de demonstratie uit elkaar dreef, doofde dit niet de woede van de demonstranten. Hoe verder mensen van het politiebureau kwamen, hoe minder grip de ME had op de situatie. Op de Hoefkade werden al snel barricades opgeworpen en een bouwkeet in brand gestoken. In de wijk rondom het Hobbemaplein werden er voorbijrijdende politieauto’s aangevallen en werden er stenen uit de straat getrokken.

Tot diep in de nacht had de politie geen controle meer in de Schilderswijk, en beten mensen van zich af. De ME probeerde tevergeefs mensen uit elkaar te drijven met jeeps en paarden. Tot een uur of half vier in de nacht werd er sporadisch gevochten rond het Hobbemaplein waar de ME massaal aanwezig was. Ook gisteravond (dinsdagnacht 30 juni) gingen mensen ondanks een enorme bezettingsmacht van de politie de straat op, waarbij enkele barricades werden opgeworpen.

11707859_1060232353988829_6856924063639562130_oHet is duidelijk dat de gebeurtenissen van maandagnacht een reactie zijn op het stelselmatige racisme, het geweld en de onderdrukking door de Haagse politie, en op de bagatellisering van de stem van de Schilderswijk door Burgemeester, politie en politici, die ook na de dood van Henriquez onverminderd doorgaat. Als AFA Den Haag willen wij onze solidariteit tonen met de bewoners van de Schilderswijk die dagelijks te maken hebben met de racistische Haagse politiemacht. Ook staan wij in solidariteit met de arrestanten die de afgelopen dagen opgepakt zijn.

Wij willen ons respect, medeleven en condoleance overbrengen aan de familie van Mitch Henriquez.

No Justice, No Peace – Ni Justicia, Ni Paz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s