700 mensen demonstreren tegen Turkse bombardementen op Koerden en tegen IS

IMG_2182Vandaag demonstreerden zo’n 700 mensen in Den Haag tegen de bombardementen die de Turkse staat uitvoert op Koerdische stellingen en tegen de gruweldaden van IS. Ook de Anti-Fascistische Actie (AFA) was aanwezig om solidariteit te uiten met de Koerdische strijd.

De demonstratie liep van het Centraal Station in Den Haag naar het Spuiplein. Daar werden meerdere toespraken gehouden. Ook AFA hield een toespraak. Hier onder is de tekst van de toespraak te lezen:

1-8-2015 Toespraak: Demonstratie: Solidariteit met de Koerden. Nee tegen IS en Erdogan!

Koerden_01_08_04Vandaag laten wij onze stem horen tegen de bombardementen op Koerdische stellingen in Irak en Syrië en tegen de gruwelijke daden van IS. Ook wij van de Anti-Fascistische Actie ondersteunen deze demonstratie om zo zij aan zij, onze solidariteit te uiten met de Koerdische strijd en tegen de agressie politiek van de totalitaire Turkse staat onder leiding van Erdogan.

Wij waren diep geschokt toen wij vernamen dat op 20 juli 2015 300 socialistische studenten het slachtoffer werden van een zelfmoordaanslag door een IS-lid in Suruc, in Noord-Koerdistan in Turkije. Ons hart en medeleven is dan ook bij de 32 studenten die om het leven kwamen en hun nabestaanden en bij de meer dan 100 mensen die gewond raakte. De studenten waren op weg naar Kobani in Rojava om aldaar mee te werken aan de wederopbouw. Eerder die maand werd de pro-Koerdische progressieve partij HDP ook getroffen door een bomaanslag waar de IS verantwoordelijk voor was.

IMG_2183De Turkse staat, die al maanden de gruweldaden van IS negeert, sprak na de aanslag in Suruc ferme taal over dat zij de aanval op IS zouden open. De zelfde IS waar de Koerden al bijna een jaar heldhaftig tegen vechten. Maar de werkelijke aanvallen van de Turkse staat zijn nauwelijks tegen IS gericht. Turkije bombardeert de Koerden die een strijd voeren op leven en dood tegen IS. Turkije heeft zijn grenzen gesloten zodat de Koerden geen hulp krijgen van de buitenwereld. Aan de Syrisch-Turkse grens werden de IS-strijders doorgelaten zodat ze tegen de Koerden konden vechten. Ook werden er de afgelopen week door heel Turkije razzia’s uitgevoerd om Koerden op te pakken en vast te zetten. De Turkse staat vecht niet tegen IS maar voert een vieze oorlog tegen de Koerdische vrijheidsstrijders.

De Turkse staat vroeg de Navo om politieke steun voor hun zogenaamde strijd tegen IS en die steun kregen ze vol op. Geen enkel Navo land sprak zich uit tegen de aanvallen op Koerdische stellingen. Een laffe houding die geen recht doet aan de strijd die de Koerden voeren tegen IS. Terwijl allerlei Navo landen hun mond vol hebben van de noodzaak om tegen IS te strijden, zijn de Koerden een van de weinig die de strijd tegen IS op de grond ook daadwerkelijk voeren. Erdogan is het niet te doen om de strijd tegen IS te voeren, maar wil de Koerden die al jaren vechten voor een autonome regio de mond snoeren.

Koerden_01_08_05AFA vindt het belangrijk dit protest actief te steunen onder het motto ‘Geen racisme, geen staat, geen kalifaat!’, niet alleen omdat de aanvallen van Turkije op de autonome Koerdisch regio’s moeten stoppen, maar ook omdat het belangrijk is om ons te blijven uitspreken tegen het fascistische gedachtegoed en daden van IS. AFA vindt het gedachtegoed van IS verwerpelijk. De verschrikkelijke daden die IS pleegt zijn één van de ergste uitwassen van racisme en intolerantie. Het instellen van een patriarchaal systeem waar de man centraal staat en de vrouw onderdrukt wordt is gewoonweg fout. AFA is tegenstander van intolerantie, of deze nu van een groep als IS komt of van witte rechts-extremisten. Sterker nog, AFA ziet een hele hoop overeenkomsten tussen beiden. Zo zijn beiden intolerant tegenover religieuze minderheden, hebben beide een wereldbeeld waarin mannelijkheid centraal staat en seksistisch handelen gerechtvaardigd is.

Extreem-rechtse groepen en partijen als de PVV gebruiken de strijd tegen IS om hun racistische agenda door te drukken en zo iedereen die niet binnen hun wereldbeeld valt te onderdrukken en mensen op te hitsen tot racistisch geweld. Het is dan ook belangrijk om racisme en fascisme op alle fronten te bestrijden, zowel van groepen als IS, als van extreem-rechtse groepen als de PVV. De manier om de strijd tegen IS te steunen is door solidair te zijn met de mensen die geconfronteerd worden met de IS en die er actief tegen strijden, daarom zijn we vandaag hier.

Laten we samen strijden voor een gelijkwaardige wereld. Een wereld zonder racisme, fascisme, seksisme en kapitalisme! Laten we samen vechten voor een wereld zonder onderdrukking!

Stop de totalitaire agressie politiek van de Turkse staat! Solidariteit met de Koerdische strijd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s