26-8-2015: Steun Jerry Afriyie, kom naar de rechtszaak!

11891148_721350881342226_376598654955712466_nOp woensdag 26 augustus moet dichter en activist Jerry King Luther Afriyie, beter bekend als Kno’Ledge Cesare, voor de rechter verschijnen in Den Haag. Jerry is aangeklaagd voor wederspannigheid en mishandeling van een agent tijdens de protesten tegen de racistische elementen van het Sinterklaasfeest in de vorm van Zwart Piet bij de intocht van Sinterklaas in Gouda vorig jaar.

Jerry pleegde geen geweld maar werd juist door de politie op gewelddadige wijze opgepakt. Hier bij gingen meerdere agenten op hem zitten, scheurden zijn kleren van hem af en kreeg hij door het gebruik van de beruchte nekklem bijna geen lucht meer. Het is steeds vaker dat mensen die zich prominent uitspreken tegen racisme worden vervolgd onder valse beschuldigingen. Zo probeert de staat anti racisme activisten in een slecht daglicht te stellen. Bij Jerry blijft het echter niet alleen bij een valse aanklacht maar is hij ook zijn baan als beveiliger kwijtgeraakt.

Anti-Fascistische Actie (AFA) roept dan ook iedereen op om naar de rechtszaak te komen en Jerry te steunen. Een aanval op een van ons is aanval op ons allemaal. Kom om 13:00 naar het Paleis van Justitie in Den Haag (Prins Clauslaan 60).

Achtergrond
SpandoekGouda15-11-2014Verschillende organisaties en actiegroepen tegen Zwarte Piet kondigen aan onder de noemer ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP) op 15 november 2014 een vreedzaam protest te zullen houden bij de nationale Sinterklaasintocht in Gouda. Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda nodigde de vertegenwoordigers van KOZP, Jerry Afriyie en Kunta Rincho, uit voor een gesprek. De burgemeester sprak lovende woorden over de vreedzame acties van de anti-zwarte pietbeweging en de vertegenwoordigers van KOZP verlieten het gesprek met een positief gevoel.

Echter, twee dagen voor de intocht werd de vreedzame demonstratie van door de burgemeester verboden. Hierop besloot KOZP af te zien van de aangekondigde demonstratie en simpelweg gebruik te maken van de vrijheid van meningsuiting. De groep voelde zich gesterkt door het rapport van de Nationale Ombudsman dat op 15 oktober 2014 werd uitgebracht waarin stond dat het dragen van anti-zwarte pietshirts geen grond mag zijn voor arrestaties en dat het dragen ervan valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Op de ochtend van de intocht kreeg Afriyie een sms van de politie met de tekst: `Het is een kinderfeest.’ Hij werd met een groep medestanders ingesloten door de politie, één van de agenten riep: ‘hij moet apart aangehouden worden,’ waarop Afriyie uit de groep werd getrokken en met geweld werd weggevoerd met zijn T-shirt over zijn hoofd getrokken. Vervolgens werd hij gekleed in slechts een boxershort in een isoleercel opgesloten. Hoewel het voor een ieder duidelijk was dat Afriyie het slachtoffer was van excessief politiegeweld, werd tegen hem aangifte gedaan voor ‘mishandeling van een agent.’ Kort na de aangifte heeft de politie er bovendien op toegezien dat hij zijn werk niet meer kan doen. Daarnaast eist Het Openbaar Ministerie bij veroordeling een schadevergoeding van €1200 van Afriyie.

Het behoeft geen verdere uitleg dat de burgemeester, de politie en het OM met Afriyie een voorbeeld willen stellen. De arrestatie en de rechtszaak zijn een aanval op de strijd tegen institutioneel racisme in Nederland en ze zijn een regelrechte aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dit kunnen we niet laten gebeuren!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s