24/25 oktober: Stop HoGeSa in Keulen (Duitsland)

11986489_494826557343043_603436676439233355_nPrecies een jaar na de HoGeSa demonstratie in Keulen (Duitsland) mobiliseren rechtse hooligans en neonazi’s opnieuw voor een demonstratie op 25.10.2015. Onder het motto ‘’zelfde plek- zelfde route – zelfde tijd – Keulen 2.0’’ roept Pro NRW-lid en aanmelder van vorig jaar Dominik Roeseler op naar Keulen te komen. Op zondag 25 oktober zullen er in Keulen acties plaatsvinden om dit te verhinderen. Een dag eerder, op zaterdag 24 oktober zal er een grote anti-racistische demonstratie plaasvinden.

Verbod en splitsing

Weken voor deze demonstratie plaatsvindt hebben via Facebook al meer dan duizend mensen aangegeven te zullen komen. De demonstratie werd vroegtijdig aangemeld bij de politie en in hooligan- en neonazikringen wordt ijverig gemobiliseerd om het racistisch geladen geweld van 2014 wederom de straten te laten domineren. Zij proberen hun ‘’Wonder van Keulen’’ ,zoals ze de gebeurtenissen van vorig jaar noemen, te herhalen.
Maar de geplande demonstratie werd op 29.09.2015 verboden. Het Keulse hoofd van politie Wolfgang Aalbers gaf aan het aannemelijk te vinden dat het geweld van vorig jaar zich zal herhalen en de openbare orde verstoord zal worden. Of het verbod stand houd valt nog te bezien. Roeseler heeft te kennen gegeven het verbod te willen aanvechten. Roeseler zou aanvankelijk ook spreken namens ‘’Gemeinsam Stark Deutschland’’(GSD) maar is inmiddels door de GSD zelf aan de kant geschoven. Dit maakte hij via zijn Facebook bekend. In een gezamelijke persverklaring van Gemeinsam Stark Deutschland (GSD), Hooligans gegen Salafisten (HoGeSa), Bündnis Deutscher Hooligans (B.D.H) und Berserker Deutschland geven zei aan geen evenement van Roeseler te willen ondersteunen en een eigen gezamenlijk demonstratie te willen organiseren op 25.10.2015.

Uit hun gezamelijke persverklaring:

‘’Door recente gebeurtenissen distantieert GSD zich van Dominik Horst Roeseler als perswoordvoerder. Wij erkennen dat media aandacht belangrijk is maar laten ons niet voor politieke doeleinden ‘’gebruiken’’. De demonstratie in Keulen op 25.10.2015 was niet met deze intentie aangemeld.’’

Keulen 2.0 is hierdoor geen initiatief van GSD, HoGeSa, BDH en Berserker Deutschland of sensatie zoekende voetbalfans. Het staat voor de vier groepen voorop om op 25.10.2015 in Keulen een gezamenlijke demonstratie te organiseren. Ze geven aan ook in de toekomst verder te zullen samenwerken. Het probleem van Keulen heeft zich hierdoor niet opgelost,integendeel; GSD, HoGeSa, BDH en Berserker Deutschland werken ijverig verder om een eigen gezamelijke demonstratie rond 25.10.2015 voor te bereiden.

Vorig jaar: HoGeSa escaleert

Vorig jaar oktober 2014 liepen 5.000 neonazi’s en hooligans door de Keulse binnenstad en konden vooral aan de Eigelstein en in stadsdeel Kunibertsviertel nagenoeg onverstoord bewoners, winkeliers met migratie achtergrond, voorbijgangers en journalisten aanvallen. Ongehinderd werd de Hitlergroet getoond en rechtse leuzen geroepen. Antifascistische tegen demonstranten waren niet in staat de groep te stoppen. Terwijl beide groepen elkaar probeerden te belagen stelde de politie zich voor het oog van de camera als doel beide groepen uit elkaar te houden. Het adequaat handelen van politie, ministerie van binnenlandse zaken of het gerechtshof vond tot op heden niet plaats.. Hoewel het politieke gemotiveerde geweld grotendeels werd doodgezwegen liet minister van binnenlandse zaken Ralf Jäger weten geshockt te zijn over de excessen in Keulen en de ‘’ nieuwe samenwerking van hooligans en rechts extremisten’’ aan het werk te hebben gezien. Hij meende de rechtbank te willen overtuigen ‘’soortgelijke toekomstige demonstraties te willen verbieden.’’ Antifascisten kunnen er echter niet op rekenen dat dit ook daadwerkelijk gebeuren zal.

Kögida, HoGeSa en consorten

De HoGeSa demo van vorig jaar heeft niet alleen tot nauwere samenwerking geleid tussen rechtse hooligans en neonazi’s. Diversen racistische en/of neonazistische groepen voelden zich gesterkt om de straten op te gaan zoals Pegida(Patriotische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen) dat na een grote demonstratie in Dresden opbloeide. Demonstraties van rascistische groepen zoals we die in Freital en Heidenau hebben gezien zijn – minder zichtbaar dan de aanvallen op asielzoekerscentra – tot de dagelijkse realiteit geworden. Ook in Keulen is er de laatste jaren een toename van geweldadige rechtse hooligans en neonazis; Tijdens een herdenking aan de slachtoffers van de bomaanslagen van de NSU in de Probsteigasse en in de Eigelstein werden passanten meermaals belaagd. Onder de naam Kögida probeerde een mix van Pro NRW-ers, hooligans en militante neo nazis in Keulen te demonstreren. Duizenden burgers blokkeerden deze demonstratie en maakte het onmogelijk voor Kögida om hun demonstratie voort te zetten.

Daar waar het begon zal het ook eindigen!

De gebeurtenissen van 2014 willen wij niet weer beleven. HoGeSa en consorten mobiliseren ondanks een verbod landelijk en ver daarbuiten. Wij roepen iedereen die er genoeg van hebben dat steeds meer idioten met een mensverachtend wereldbeeld de straten domineren op deze keer neonazi’s en hooligans niet het straatbeeld te laten bepalen. We zullen niet toestaan dat diegene die niet in het rechtse wereldbeeld van deze racisten past, getreiterd, bedreigd of aangevallen wordt. Wij willen op 25.10.2015 met zoveel mogelijk mensen de binnenstad aan de Eigelstein in stadsdeel Kunibertsviertel aanwezig zijn en hen geen kans geven zich daar te manifesteren. Samen met de samenwerkingsverbanden als ‘’„Köln stellt sich Quer“ en „Arsch Huh“ zullen wij proberen duizenden mensen in de binnenstad te mobiliseren. Wij zullen neonazis en rechtse hooligans geen ruimte geven en duidelijk maken dat zei hier niet welkom zijn.

Achter welke naam racisten zich verschuilen – HoGeSa, Kögida, „Pro NRW“ etc. – wij zullen hen vastberaden bestrijden. Tegen racisme in Keulen en overal!!!

HoGeSa –demonstratie blokkeren

Kom allemaal naar de binnenstad van Keulen!

24.10.2015 – Antiracistische demonstratie
25.10.2015 – HoGeSa demo blokkeren!

Ondersteun deze oproep – verspreid het verder – kom naar voorbereidingsbijeenkomsten

—————————————————–

Het Autonoom Centrum Keulen (AZ) organiseert activiteiten tegen HoGeSa in het weekeinde van 24/25.10.2015, een infopunt en overnachtingsmogelijkheden.

Met dit infopunt willen zij een aanloopplek zijn en slaapplekken faciliteren voor antifascisten van buiten Keulen, nformatie over acties delen, veganistisch eten bereiden en tref- en terugtrekruimte creëren voor activisten.

Slaapplekken

Als je aan acties tegen HoGeSa op 25.10 wil deelnemen en de antiracistische demo op 24.10 wil ondersteunen ben je meer dan welkom. Personen en groepen die overnachtingsplekken zoeken tijdens het weekeinde kunnen een mail schrijven met het onderwerp [pennplatz gesucht/slaapplek gezocht] naam, bijnaam of groep naar; ConvergenceCenterKoeln(ät)riseup.net

Voor de coördinatie is het fijn als je/jullie hen vertelt;

-met hoeveel mensen jullie komen.
-wanneer jullie aankomen en hoelang jullie willen blijven (vrijdag tot zaterdag/vrijdag tot zondag/zaterdag tot maandag etc.)
-Bijzonderheden zoals allergieën en jullie isomatje/slaapzak meenemen of meerdere bedden nodig hebben.
-of jullie zin hebben tijdens het weekeinde in het AZ/infopunt mee te helpen.

Aan pgp-key voor adressen wordt nog gewerkt. Als jullie al versleuteld contact met ons willen leggen stuur ons dan jullie public-key en vraag ons jullie terug te mailen. Je kan ons mailen via unsersquat [at] riseup.net [PGP-Sleutel]

Infopunt

Het infopunt in het AZ zal vanaf vrijdagavond 18:00u geopend zijn tot maandagmiddag. Je kan je daar melden bij aankomst in het AZ. Het AZ is gelegen aan de Luxemburger Str. 93, 50674 Keulen.
Op zaterdagavond 24.10 zal er na de antiracistische demonstratie van 16:00u om 20:00u een algemene Last Minute Update zijn voor antifascisten die aan de acties van zondag willen deelnemen.

Arrestanten Groep, EHBA en Out of Action

Naast het infopunt zal er in het AZ de mogelijkheid zijn contact op te nemen met Out of Action Keulen (outofaction.net) die jullie emotioneel kan ondersteunen na bijv. confrontaties met nazi’s of politie. Tevens zal er een aanspreekpersoon van de Ermittlungsausschuss/Arrestanten Groep Keulen (ea-koeln.de) en Sani’s/EHBA(Eerste Hulp Bij Actie) aanwezig zijn.

Eten

De AZ-volkskeuken (az-koeln.org/vokue) zal vanaf zaterdagochtend veganistisch eten bereiden. Hulp bij inkopen, snijden of koken is altijd welkom;)

Köln gegen Rechts – Antifascistisch samenwerkingsverband: http://gegenrechts.koeln/
AKKU – Antifascistische coördinatiegroep regio Keulen: http://antifakoeln.noblogs.org/
Antifa AK – links-radicale actiegroep: http://antifa-ak.org/

#nohogesacomeback

Bronnen:
Oproep Köln gegen rechts: http://www.gegenrechts.koeln/
Verbod HoGeSa demonstratie 25.10.2015: http://antifa-ak.org/hogesa-demonstration-verboten-antirassismus-bleibt-antinational/
GSD Distantiërt zich van Dominiek Roeseler (Pro NRW): http://www.sechel.it/short/nazi-hools-schliessen-sich-zusammen-und-dominik-roeseler-wurde-rausgeworfen/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s