Persbericht Antifa Utrecht n.a.v. NVU demonstratie Sterrenwijk op 21 mei

sticker Utreg bDe komende demonstratie op zaterdag 21 mei te Sterrenwijk, Utrecht, die mede-georganiseerd is door de rechts-extemistische Nederlandse Volks-Unie (NVU), is voor Antifa Utrecht een reden om een tegengeluid te laten horen. Onder andere het nazistische karakter van NVU en de geschiedenis van nazisme in Utrecht zijn redenen voor Antifa Utrecht om deze demonstratie kritisch te benaderen.

De demonstratie werd aangekondigd als een samenwerking tussen NVU en de Facebookgroep ‘Zeg Nee Tegen Azc Gansstraat (Pieter Baan Centrum)’. De NVU, een nationalistische partij onder leiding van Constant Kusters, demonstreerde eerder dit jaar in Amsterdam waarbij zeven partijleden de hitlergroet brachten en hiervoor werden opgepakt door de Amsterdamse politie. Het nazistische en fascistische imago van de relatief jonge NVU is echter niet nieuw. Naar aanleiding van een demonstratie in 2011 zijn partijleden van de NVU onder andere veroordeeld voor het aanzetten tot haat en discriminatie.

De nationalistische partij wil aanstaande zaterdag de straten van Utrecht ingaan om hun onvrede te uiten over de komst van een asielzoekerscentrum in het Pieter Baan Centrum (PBC). Het PBC is formeel een Huis van Bewaring, wat zou betekenen dat vluchtelingen in een justitiële inrichting zullen worden ondergebracht. Antifa Utrecht is hier fel op tegen, zo zegt antifasciste Anna: “Vluchtelingen horen verwelkomd te worden, maar niet door neonazi’s die door de straten lopen.” Het debat over vluchtelingen is naar aanleiding van tegendemonstraties in Utrecht al eerder uit de hand gelopen. Anna: “Ik laat me niet afschrikken door de NVU.”

Vanuit historisch perspectief heeft Utrecht een problematische geschiedenis met nazi’s. Gedurende de Tweede Wereldoorlog marcheerden Duitse nazi’s Utrecht binnen om vervolgens panden aan de Maliebaan te vorderen. Het huidige Pieter Baan Centrum was toentertijd een gevangenis waar ondermeer Utrechtse verzetsstrijders onder het nazisme werden opgesloten. Op 21 mei 2016, 71 jaar nadat Utrecht nazivrij is gemaakt, wil de NVU marcheren in de straten van Utrecht. “Ze kunnen niet zomaar besluiten om het Pieter Baan Centrum weer te claimen met hun nazigedachtegoed.”

Antifa Utrecht roept antifascisten en Utrechters op om zich uit te spreken tegen de komst van de NVU. Anna: “Deze neonazi’s kunnen niet op een zaterdag opeens Utrecht in marcheren. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat de NVU zich niet welkom voelt in Utrecht en in Sterrenwijk! Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s