19-11-2016: Stop de criminalisering van antifascistische strijd!

antirepressieposterafaa3Op 19 november 2016 zal er een demonstratie in Den Haag zijn tegen de repressie en criminalisering van de antifascistische strijd. De demonstratie wordt georganiseerd door Fight Repression. Ook AFA roept op om een sterk geluid te laten horen tegen de criminalisering van antifascisme en anti-racisme.

Het afgelopen jaar is de repressie tegen antifascisten sterk toegenomen. Zo worden tijdens protesten tegen oa het extreem-rechtse Pegida constant mensen preventief opgepakt. Aan een Haagse antifascist werd zelfs een gebiedsverbod en een meldplicht opgelegd tijdens Pegida demonstraties. Telkens als er protest is tegen extreem-rechtse demonstraties arresteert de politie antifascisten preventief, zonder enige reden. Keer op keer blijkt dat er niemand te vervolgen valt. Dit laat duidelijk zien dat het de gemeente en politie er alles aan gelegen is om antifascisten van de straat te ruimen.

Maar daar blijft het niet bij. Een aantal antifascisten in Den Haag en een van buiten de stad kregen een gebiedsverbod voor de Schilderswijk, in een poging het verzet tegen politiegeweld te breken en een wig te drijven tussen antifascisten en buurtbewoners. Met datzelfde doel probeerden burgemeester en politie AFA te criminaliseren, door hen de schuld van de opstand tegen politiegeweld in de Schilderswijk, die ontstond na de politiemoord op Mitch Henriquez, in de schoenen te schuiven. Naast dat wij de opstand niet als crimineel maar als legitiem zien, is dit ook niet de realiteit. Het doet geen eer aan al die mensen die gerechtvaardigd in opstand kwamen. Het zijn juist de burgemeester en politie zelf die tot op de dag van vandaag weigeren te erkennen dat er een structureel racisme- en geweldsprobleem is binnen het politiekorps. Zij zijn hiermee zelf de grootste oorzaak van de opstand.

Maar heel de anti-racisme beweging kampt met constante repressie en criminalisering. Zo werden er tijdens protesten in Gouda tegen de racistische karikatuur zwarte piet tientallen mensen preventief opgepakt. Daar werd dichter en activist Jerry Afriyie uit het niets gewelddadig belaagd en bijna gewurgd door agenten, maar vervolgens werd Jerry zelf aangeklaagd voor geweldpleging tegen een agent. Dit is helaas slechts een van de vele voorbeelden van repressie en criminalisering.

De antifascistische strijd is een legitieme strijd die gevoerd moet worden. Met het steeds rechtsere en racistische klimaat in Nederland is het van levensbelang dat daar een sterke antifascistische beweging tegenover staat. Omdat de politie, burgemeesters en het OM er alles aan doen om fascistische demonstraties te beschermen en antifascisten te criminaliseren, is het belangrijk om hier samen een sterk geluid tegenover te zetten.

Antifascisme is noodzakelijk en altijd legitiem! Kom naar de demonstratie op 19 november in Den Haag!

Datum: 19 november 2016
Locatie: Kerkplein, Den Haag
Tijd: 16:00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s