Gemeente Enschede faciliteert neonazi’s maar verbiedt antifascistische demonstratie

Aanstaande zondag willen verschillende extreemrechtse en neonazi groepen een optocht houden in Enschede. Hiertegen zijn meerdere acties van antifascisten aangekondigd. Vandaag is de organisatie van de antifascistische demonstratie medegedeeld dat de demonstratie niet mag plaatsvinden, en dat slechts een stilstaande manifestatie is toegestaan in het Volkspark. Dit terwijl de gemeente de lopende demonstratie van extreem-rechts en neo-nazi’s wel faciliteert, inclusief een optreden van de Duitse omstreden neo-nazi band Kategorie C.

Groepen als het Duitse HoGeSa (neo-nazi voetbalhooligans) krijgen hiermee vrij spel om hun haat in Enschede te verspreiden. Deze groep viel in Keulen in 2014 met ruim 5000 neo-nazi hooligans buurtbewoners, journalisten, migranten en antifascisten aan. Was bij de vorige poging de aanwezigheid van HoGeSa en Kategorie C nog de voornaamste reden voor het verbod van alle demonstraties, ditmaal lijkt de gemeente Enschede er alles te doen om de neonazi demonstratie te faciliteren, inclusief een concert van een nazi-band waarvan concerten normaal gesproken verboden worden. In scherp contrast worden bij de tegendemonstratie dus ingrijpende beperkingen opgelegd.

Pegida kondigde van de week nog een nieuwe spreker aan, Lutz Urbanczyk van de AfD. Afgelopen weekend kwam Urbanczyk in Duitsland nog in opspraak door tijdens een nazi-demonstratie in Berlijn van het podium „Deutschland Erwache“ te roepen, een leus die door de SA in nazi-Duitsland werd gebruikt. Een Joodse organisatie legde dit vast op beeld om hier werk van te maken, zie:

Voor een artikel over alle sprekers op de nazi-demonstratie zie hier.

Op dit moment beraden wij ons samen met onze advocaat op eventuele juridische stappen om de antifascistische demonstratie toch door te laten gaan. Op de gemeente en politie kan men niet vertrouwen om nazi’s van de straat te houden.

Een ding staat vast, protesten tegen de geplande nazi-demonstratie zullen sowieso plaatsvinden. O.a. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept op om zich te verzetten tegen de nazi-demonstratie en zelf actie te ondernemen tegen de komst van de Duitse en Nederlandse neonazi’s. “Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn!” is het motto van Laat Ze Niet Lopen. “Eerdere nazi-demonstraties zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen om de ruimte voor racisme zo klein mogelijk te maken.”, aldus hun oproep van Laat Ze Niet Lopen.

Ook in bijvoorbeeld de VS zijn onlangs veel antifascistische protesten verboden. Hier worden demonstraties van antifascisten en bezorgde buurtbewoners verboden of krijgen ze te maken met een grote mate van repressie om zo vrij baan te geven aan neonazi’s en extreemrechts. Wij roepen op om ook in Nederland actie te ondernemen tegen nazi-marsen. Uiteraard hopen wij dat de gemeente Enschede haar onzalige beslissing nog zal herzien, maar ook als ze dat niet doen blijft verzet uiterst belangrijk. De oproep om tegen de internationale nazi-demonstratie in verzet te komen blijft onverminderd staan! Aankomende dagen zullen er nog updates volgens.

Samen kunnen we de nazi’s stoppen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s