AFA statement over de Rudolf Dieselstraat en de dreiging van extreemrechts

De door We Are Here gekraakte panden aan de Rudolf Dieselstraat houden nu al sinds Pasen de gemoederen bezig. Vanuit AFA-Amsterdam hebben we de gebeurtenissen gevolgd en we hebben met woede en verdriet gelezen hoe verscheidende media hebben geprobeerd de nieuwe We Are Here bewoners te framen en in een kwaad daglicht te stellen. We hebben gezien hoe zij de buurt hebben belaagd en gebruikt om een al vooraf bepaald beeld van onrust en angst neer te zetten.

Vervolgens hebben we met vreugde, hoop en ontroering gezien hoe de buurt als reactie hierop is gaan terugvechten. We hoorden dat buurkinderen een petitie zijn begonnen om aan te tonen dat zij de vluchtelingen helemaal niet eng vinden en dat de buurt wil dat ze blijven; dat omwonenden ingezonden brieven naar AT5 hebben gestuurd om zich uit te spreken tegen de leugenachtige berichtgeving over dit onderwerp; dat buurtbewoners hun positieve ervaringen met We Are Here en negatieve ervaringen met de media op Facebook zijn gaan delen.

Na het geslaagde buurtfeest van We Are Here was de sfeer warm en optimistisch in de wijk en wij hoopten dat de oude en nieuwe bewoners van de nu weer levendige Rudolf Dieselstraat er een prettige tijd tegemoet zouden gaan. Helaas zien we nu – niet geheel onverwacht na alle ophef en de uitspraken van Wilders, Rutte en Nanninga – dat meerdere extreemrechtse groepen zich met de straat zijn gaan bemoeien.

AFA-Amsterdam is al geruime tijd op de hoogte van de activiteiten, provocaties en bedreigingen vanuit extreemrechts aan het adres van We Are Here en de Rudolf Dieselstraat. Wij weten wie er verantwoordelijk is voor het in brand steken van de banner in de nacht na het buurtfeest en we monitoren de informatie omtrent de demonstraties en ‘bezoekjes’ die nu door verschillende groeperingen worden aangekondigd. We beseffen ons echter ook dat extreemrechts provoceert in de hoop nog meer onrust te veroorzaken, terwijl We Are Here en de rest van de buurt juist gebaat zijn bij rust. Wij laten ons niet voor het karretje spannen van extreemrechts en we respecteren in deze de wens vanuit de buurt. Tegelijkertijd zijn we onverminderd solidair en waakzaam, en blijven we natuurlijk nauwgezet volgen wat er gebeurd.

We vinden de stemmingsmakerij, de bedreigingen en het racisme waar de mensen van We Are Here nu wederom mee te maken krijgen verontrustend en misselijkmakend en we hopen dat de buurt zich blijft verenigen in solidariteit met deze groep. Daarnaast hopen we – al is het met de moed der wanhoop – dat ook de gemeente en politie een duidelijk antiracistisch en antifascistisch standpunt zullen innemen en dat zij zich niet meer tolerant of onverschillig zullen opstellen tegenover fascistische activiteit, haat en brandstichting in deze wijk.

We roepen iedereen op om net als wij de wensen van de buurt te respecteren, maar ook alert en solidair te zijn. Laat angst niet heersen!

AFA Amsterdam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s