Kom naar het No Border Camp Rotterdam

Het No Border Camp in Rotterdam is op 2 augustus van start gegaan op het gekraakte terrein Nassaukade 3 in Rotterdam. AFA Nederand is ook aanwezig, kom ook en neem je tent mee! Zie hier berichten van het No Border Camp.

In Rotterdam vindt het No Border Camp 2013 plaats. Voor ruim een week is bezit genomen van het terrein De Hef (Nassaukade 3 in Rotterdam) is het No Border Camp 2013 in Rotterdam vanochtend van start gegaan. Gedurende een week laten activisten vanuit Europa en daarbuiten een krachtig geluid horen tegen het Nederlandse en Europese migratiebeleid.

Dagelijks zijn er acties, workshops, discussies en optredens, gericht op vrijheid van beweging en de afschaffing van grenzen. Op zaterdag 10 augustus wordt het kamp afgesloten met een demonstratie door de stad.
Op het moment zijn er zo’n 200 activisten aanwezig en is er een goede sfeer. Er vinden workshops plaats en er wordt gewerkt aan het verbeteren van de voorzieningen. De gemeente Rotterdam lijkt het kam te gedogen en ook de politie en eigenaar van de grond doen niet moeilijk. De reacties vanuit de buurt zijn overwegend positief, mensen bezoeken het kamp en kinderen spelen op het terrein zoals ze waarschijnlijk altijd al deden. Tot nu toe heeft het kamp niet te klagen over de aandacht in de media en in het algemeen is de verslaggeving best positief en inhoudelijk.

Vrijdag 2 augustus stond in het teken van de opbouw van het kamp. Vanaf zaterdag was er een uitgebreid inhoudelijk en praktisch programma, waarbij elke dag een ander thema centraal staat. Elke dag werd er minstens een actie gedaan. Hier volgt een overzicht.

Zaterdag 3 augustus: Lawaaidemonstratie bij detentiecentrum en vluchtelingen die hun eigen verhaal vertellen.
lawaaidemoEen groep van ruim 50 personen nam deel aan de wekelijkse solidariteitsdemonstratie van Occupy Rotterdam bij het detentiecentrum. Tijdens de demonstratie werd door de opgesloten vluchtelingen vanuit het detentiecentrum gebeld met de boodschap dat men zich zou gaan verzetten door niet terug te keren naar de eigen cellen. Het lukte niet om nog meer contact te krijgen met de mensen binnen om te horen hoe dat is verlopen.
Vluchtelingen zijn naar het kamp gekomen om hun verhaal te vertellen: waarom zijn ze gevlucht? hoe verliep hun vlucht? hoe is het ze vergaan in Nederland? Dit is na te luisteren op de website van Pink Noise radio (na 15:00 ook live).

Zondag 4 augustus: Zeehavenpolitie Rotterdam geblokkeerd
Met een hoop lawaai op het land en bootjes in het water hebben ruim 50 actievoerders van het No Border Camp vanmiddag de zeehavenpolitie in Rotterdam geblokkeerd. De rubberbootjes gingen voor de politieboot liggen en aan de kade gingen mensen voor de ingang van het politiebureau staan.

Maandag 5 augustus: Spandoek aan de Hef en activisten controleren ID-bewijzen
burmallborders‘s Morgens is een spandoek van 22 bij 3 meter met de tekst ‘Burn all Borders’ aan de bekende oude spoorbrug de Hef gehangen.

 

 

havenpolitieLater op de dag werden in het centrum van Rotterdam werden ID-controles uitgevoerd op Nederlandse burgers. Dit is een selectieve ID-controle op grond van huidskleur. Ditmaal is het niet de politie die mensen eruit pikt om hun huidskleur, maar een team van in witte pakkengeklede No Border-activisten. Hoe vinden blanke Nederlanders het wanneer zij eens geconfronteerd worden met deze maatregel?

Woensdag 7 augustus: Open Dag
Op woensdag is een open dag voor belangstellenden gepland. Er wordt dan onder meer een inleidende workshop over het migratiebeleid en kritiek daarop aangeboden. Dit is ook de dag dat het kamp, tussen 11 en 14 uur, toegankelijk is voor de pers.

Zaterdag 10 augustus: Afsluitende demonstratie
Het No Border Camp wordt afgesloten met een demonstratie door Rotterdam, op zaterdag 10 augustus. Onder het motto ‘Geen Mens is Illegaal!’ wil de organisatie met zoveel mogelijk mensen een stem laten horen tegen het keiharde Nederlandse migratiebeleid.

Het No Border Camp sluit aan bij de recente strijd van migranten en het groeiende verzet tegen het huidige migratiebeleid. Zoals breed bekend is zijn veel migranten in Nederland vanaf het najaar 2011 bezig met protestacties zoals die nog niet in Nederland zijn voorgekomen.
Ter plekke zijn perswoordvoerders beschikbaar zijn om nadere toelichting op de plannen te geven. Het volledige programma is te vinden op de website van het kamp: http://www.nobordercamp.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s