9-11-2013: Herdenkingen 75 jaar Kristallnacht

971101-21a herdenking KristallnachtPrecies 75 jaar geleden, in de nacht van 9 op 10 november 1938 verjoegen horden nazi’s tienduizenden Joden uit hun huizen. Zij sloegen ruiten van hun winkels en woonhuizen aan diggelen; synagogen werden vernield en in brand gestoken en honderden Joden werden vermoord. Deze zogenaamde ‘Kristallnacht’ was de eerste openlijk gewelddadige stap in de jodenvervolging die uiteindelijk tot de holocaust heeft geleid.

Op diverse plaatsen in Nederland wordt deze vreselijke gebeurtenis herdacht. Dit gebeurd op verschillende manier. AFA Nederland organiseert zelf geen herdenking, maar er zal wel iemand spreken op de herdenking in
Tilburg. Deze omvat meerdere activiteiten, de lezing met discussie is op zaterdag 9 november om 20.00 uur in de synagoge aan de Willem II-straat 20, Tilburg. Meer informatie vind je hier.

Daarnaast organiseert AFA Fryslan een herdenking in Leeuwarden. Aanvang
20.00 uur op Zaterdag 9 November op het Waagplein. Meer informatie vind je hier.

Daarnaast zijn er veel andere steden ook diverse activiteiten georganiseerd om de Kristallnacht te herdenken. Juist in tijden waarin racisme nog volop aanwezig is in de samenleving, is het ook belangrijk om lessen te leren uit het verleden. Het is nog steeds relevant om stil te staan bij de vreselijke gebeurtenissen van toen, zodat wij deze niet vergeten en een herhaling ervan kunnen voorkomen.

Zie voor de Kristallnacht herdenkingen in oa steden als Amsterdam, Groningen en Breda www.kristallnachtherdenking.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s