01-08-2014 Demonstratie tegen racistisch politiegeweld in Den Haag

tegenpolitiegeweld1Op vrijdag 1 augustus organiseren ‘comité Herstel Vertrouwen’ en ‘Stop Politie geweld Schilderswijk’ een demonstratie tegen politiegeweld in de Haagse Schilderswijk. Ook AFA Den Haag demonstreerde eerder tegen racisme en politiegeweld in de wijken Transvaal en de Schilderswijk en zal ook bij deze demonstratie aanwezig zijn.

Racistisch politiegeweld is dagelijkse realiteit in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Als je in deze wijken gesprekken voert met mensen op straat kent bijna iedereen wel iemand die slachtoffer is geweest van politiegeweld of is zelf slachtoffer geweest. Slachtoffers verklaarden eerder in de lokale media: “Ik word vaak om mijn legitimatie gevraagd, gewoon uit het niets. Als ik vraag waarom word ik meegenomen en word ik in de politieauto in elkaar geslagen en mishandeld. Op het bureau gaat het verder. Ze stopten mij in de cel en met de handboeien nog om hebben zij me in mijn ribben geslagen. Daarna hebben ze mij met de brandslang nat gespoten en mij heel de nacht in de cel laten zitten terwijl ik helemaal doorweekt was.”

Volgens een leraar van een school hier in de wijk zijn het geen incidenten. Hij hoort vaak van jongeren dat ze willekeurig worden lastiggevallen en mishandeld. Het gaat vaak om Marokkaanse jongeren. Ook worden veel mensen met een andere dan witte huidskleur vaak aangehouden voor willekeurige ID controles. Zelfs meerdere oud-agenten spraken zich in de media uit over een cultuur van geweld en racisme binnen het Haagse politiekorps.

Echter blijven de burgemeester en politie het probleem ontkennen. Zij schermen met dat er maar weinig mensen aangifte doen. Maar dat er weinig aangiftes of klachten zijn is logisch, omdat je bij dezelfde racistische politie je klacht mag neerleggen. Mensen zijn bang en dat is logisch.

De burgemeester van Den Haag en de politie zouden het probleem serieus moeten nemen. Zolang dat niet gebeurt en er dagelijks racisme en geweld wordt gebruikt door de politie is het zaak je stem te laten horen. Wij roepen dan ook iedereen op om deel te nemen aan de demonstratie!

Tijd: 18:30
Locatie: Wijkpark Transvaal, Den Haag
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1472884252956763/

Bron: AFA Den Haag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s