Gevaarlijke herhaling van de geschiedenis in Duitsland

Neo nazi's in Heidenau
Neo nazi’s in Heidenau
In de vroege jaren ‘90 was Duitsland het toneel van brandaanslagen op huisvestingen van asielzoekers. Zo waren er in 1992 dagenlang rellen bij een vluchtelingenopvang in Rostock. Enkele honderden militante rechts-extremisten aangemoedigd door enkele duizenden buurtbewoners gooiden molotovcocktails naar de vluchtelingenopvang en probeerden de opvang binnen te komen. Op wonderlijke wijze werd er niemand vermoord. De enige rechts-extremist die vervolgd werd was een persoon die een molotovcocktail naar een agent had gegooid.

Voor de Duitse antifascistische beweging waren de rellen in Rostock een keerpunt, vele antifascisten gingen in Rostock de straat op om de rechts-extremisten te verjagen. In tegenstelling tot de rechts-extremisten werden de antifascisten wel snel opgepakt door de politie. Maar ook op vele andere plekken in Duitsland zoals Solingen en Hoyerswerda kwam het tot xenofobie gewelddaden en brandstichtingen met zelfs de dood tot gevolg. Ook in die tijd was “vluchtelingenproblematiek” een hot topic in Duitsland.

Zie hier de kaart met alle dodelijke slachtoffers extreem rechts geweld in Duitsland van 1990 tot nu.

Antifascisten demonstreren in Heidenau
Antifascisten demonstreren in Heidenau
Maar terug naar nu. Neo-nazi’s laten op internet kaarten circuleren met daarop duizenden onderkomens van vluchtelingen door heel Duitsland. En dit soort semi-gemaskeerde oproepen tot geweld blijven niet onbeantwoord. Er is de laatste maanden een schrikbarende toename van extreem-rechtse agressie tegen onderkomens van vluchteling, te veel om ze allemaal te belichten. Eén van de laatste vind sinds enkele dagen lang plaats in Heidenau in de Duits deelstaat Sachsen. In Heidenau zijn de laatste dagen verschillende aanvallen door rechts-extremisten geweest op een vluchtelingenonderkomen met als doel om te voorkomen dat vluchtelingen zich in een voormalige bouwmarkt vestigen. Het kwam hierbij tot rellen met de politie 30 agenten raakten op afgelopen vrijdag 21 augustus hierbij gewond. De politie trad echter nauwelijks op tegen de neo-nazi’s, welke praktisch vrij spel hadden. Toen op zaterdag echter een grote groep antifascisten het gebouw wilde beschermen werden zij op brute wijze door de politie in elkaar geslagen.

De situatie doet wederom terugdenken aan begin jaren ’90 niet alleen vanwege de enorme agressie naar vluchtelingen maar ook vanwege het bizarre optreden van de politie waarbij mensen die op willen komen voor de rechten van vluchtelingen bruut in elkaar worden geslagen.

Maar er is meer aan de hand. Denk aan de opgeblazen auto van een linkse politicus die zich heeft ingezet voor het huisvesten van 280 vluchtelingen in een leegstaand hotel in Freital. Voorafgaand aan deze aanslag zijn er in Freital al meerdere onderkomens van vluchtelingen aangevallen en zijn er meerdere malen vluchtelingen op straat aangevallen.

Dit zijn slechts enkele druppels uit een gigantische beerput, het complete plaatje is haast niet meer te documenteren. In Nederland lopen de gemoederen tot op heden ook hoog op, maar de xenofobe reactie zou men een light variant kunnen noemen. Alertheid is voor antifascisten op dit moment van het grootste belang. Ook in Nederland is een sfeer waar de vlam in de pan kan slaan. Naast verschillende burgerinitiatieven tegen opvang van vluchtelingen waar ook bekende rechts-extremisten bij betrokken zijn doet de media vrolijk mee met het verdraaien van feiten. Zo zijn vluchtelingen “migranten” geworden en zijn de rechts-extremisten die vluchtelingen aanvallen mensen die “verzet” plegen geworden. Ook uitspraken van politici over vluchtelingen dragen bij aan een klimaat waarin geweld tegen vluchtelingen en onderkomens van vluchteling plaats kunnen vinden. Ook in Nederland is er xenofobe agressie tegen vluchtelingen. Wat de toekomst ons zal brengen in Nederland wat betreft agressie tegen vluchtelingen is niet te zeggen. De vraag voor antifascisten in Nederland op dit moment is hoe we weerstand kunnen bieden tegen de Nederlandse “light-variant” van de extreem-rechtse daden en retoriek op het gebied van vluchtelingenvraagstukken die op dit moment in landen om ons heersen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s