Utrecht tegen Thierry Baudet: toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Op maandag 19 juni stonden er ongeveer 70 Utrechters op de Neude, in het centrum van Utrecht, om zich uit te spreken tegen Thierry Baudet en Forum voor Democratie. Wij stonden hier om ons sterk te maken voor een solidaire beweging waarin geen ruimte is voor zondebokpolitiek, seksisme en fascistische uitingen.

Terwijl Thierry Baudet en zijn extreemrechtse partij Forum voor Democratie een onderonsje hadden met o.a. leden van de nationalistische Nederlandse Volks-Unie en andere FvD-stemmers, hadden wij een krachtige bijeenkomst waarin geen plaats was voor alt-right geneuzel en extreemrechtse sympathieën. In onze manifestatie voerde juist acceptatie en strijdlustigheid de hoofdtoon. Zo’n 70 mensen waren ingegaan op de uitnodiging om deze manifestatie bij te wonen. Met krachtige speeches en een vurig hiphop-optreden was het een mooie en inspirerende avond, waarin we duidelijk hebben laten zien dat we samen strijden tegen racisme, seksisme en fascisme.

In Nieuwegein werd de bijeenkomst van Forum voor Democratie gefaciliteerd door het NBC Congrescentrum. Zij waren er duidelijk niet op voorbereid dat enkele antifascisten ook hier een duidelijk tegengeluid lieten horen. Een banner “ONTMASKER DE FASCISTEN” werd op een van de balkons gehangen, flyers over deze actie kwamen uit de lucht vallen, lawaai werd gemaakt door op fluitjes te blazen en een verzameling bizar racistische en xenophobe quotes werd op de trap van het NBC Congrescentrum geinstalleerd. Uiteraard werden de nodige leuzen geroepen, als: “Say it loud, say it clear: refugees are welcome here!”, “Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!” en “A-Anti-Anticapitalista!” De protestgroep trok veel bekijks van zowel FvD-aangangers, FvD-beveiliging en lokale en nationale journalisten. Enkele aanwezigen begonnen met applaudisseren en deden zelfs een dansje op de maat van de leuzen. Toen de politie de antifascisten kwam verwijderen, gingen zij – hard blazend op hun fluitjes – naar buiten. Hun doel was bereikt: het verstoren van de bijeenkomst van FvD in de regio Utrecht.

Wij zijn dankbaar dat zo veel mensen solidair waren en naar de manifestatie op de Neude zijn gekomen en wij zijn strijdbaarder geworden door de verstoring van de bijeenkomst van FvD. Wij zullen ons altijd blijven uitspreken en blijven protesteren tegen extreemrechts gedachtegoed.

Nee tegen zondebokpolitiek!
Vluchtelingen welkom!
NO means NO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s