Pegida op filmtour. Een analyse.

Pegida ging afgelopen week op tour door Nederland met het plan om een anti-islamfilm te vertonen voor moskeeën in Enschede, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Hoe verliep de tour van Pegida en wat voor beelden wilden zij laten zien?

Film
Na een eerdere poging van Pegida om tijdens de Ramadan een tour langs moskeeën te doen om daar varkensvlees te barbecueën, die grotendeels verboden werd, reproduceerde Pegida dit idee om ditmaal een tour te doen met een anti-islamfilm. Volgens Pegida zouden zij “de ware aard van de Islam” aantonen door beelden op grootscherm te laten zien in de publieke ruimte van verkrachtingen, onthoofdingen en verbrandingen. Hiermee laat Pegida zien dat zij de ingeslagen weg van pure provocatie willen voorzetten. Dit heeft niks te maken met religiekritiek maar met het nodeloos provoceren om zo media-aandacht te creëren en moslims zoveel mogelijk te kwetsen. Pegida weet dat deze plannen in veel steden tot beperkingen leiden vanuit burgemeesters van de steden die zij aan willen doen. En waar er tegenactie komt in de slachtofferrol te kruipen om hiermee zogenaamd het gevaar van “islamisering” aan te tonen.

Het idee van provocatie neemt met deze tour ziekelijke vormen aan. Het tonen van beelden van verkrachtingen in de publieke ruimte om hiermee je punt te maken is een klap in het gezicht van iedereen die te maken heeft gehad met verkrachting en seksueel geweld. Het willen vertonen van zulke beelden en het met gelijkgestemden hiernaar willen kijken is an sich al een ziekelijke openbaring. Hiermee wordt maar weer eens duidelijk dat Pegida het niet te doen is om op te komen voor vrouwenrechten wat zij pretenderen, maar dat het alleen in dienst staat van hun anti-islamagenda. Alles lijkt Pegida, met hun leider Edwin Wagensveld voorop, eraan gelegen om de provocatie zo hard mogelijk te maken.

De Tour

Pegida startte hun tour in Enschede, de stad waar zij eerder een bouwterrein van een moskee besmeurden met varkensbloed. Zo’n twintig Pegida-aanhangers kwamen opdagen waar zij in een door de politie afgesloten straat naar hun “film” keken. Zo’n dertig antifascisten lieten een tegengeluid horen.

De dag erna in Rotterdam liet Pegida het afweten, net als de derde dag in Den Haag. In beide steden waren er beperkingen opgelegd door de burgemeester. In Rotterdam werd hun demonstratieplek afgeschermd met hekken bedekt met doeken. In Den Haag mochten ze niet voor de moskee protesteren maar op de Koekamp bij het Centraal Station.

In de volgende stad die op de agenda stond, Amsterdam, mocht Pegida wel actievoeren. Echter kwamen ze wederom niet opdagen.

Op de laatste stop van Pegida’s tour, in Utrecht, mochten ze ook hun actieplan doorzetten. Maar wie blijft provoceren kan de bal terug verwachten. Toen Wagensveld begon met zijn speech werd er uit het publiek met eieren gegooid. Later kwamen daar nog stenen en vuurwerk bij. Al snel besloot de burgemeester van Utrecht het protest van Pegida te beëindigen. Even later zat Pegida alweer in een stadsbus om de stad uit begeleid te worden. Zo komt de tour van Pegida op een eindstand van één geslaagde filmvertoning van de aangekondigde vijf.

Negeren of bestrijden
Pegida in Nederland is in hun actieve jaren in aantal enorm geslonken mede door verdiensten van antifascisten. Door vanaf hun eerste protest constant in actie te komen, direct waar Pegida bijeenkwam, is het lastig geweest voor hun om nieuwe mensen aan te trekken. Ook door het ware gezicht van Pegida naar buiten te brengen is die drempel alleen maar hoger geworden. In die zin zijn antifascistische acties effectief gebleken.

Door de radicalisering die Pegida en vooral hun voorman Wagensveld is doorgegaan en het vergaande provocatieve karakter van hun acties hebben zij zich in rechtse kringen ook niet erg populair gemaakt. Nu krijgt Pegida nog slechts enkele tientallen mensen op de been. De vraag is dan ook of het organiseren en in actie komen tegen Pegida en de tijd die dat kost nog de moeite waard is.

Echter wat Pegida doet is nog steeds ruimte creëren waar extreemrechts in de publieke ruimte bij elkaar kan komen, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen netwerken. Doordat Pegida elke keer op plekken demonstreert waar mensen direct worden geconfronteerd door hun racisme maakt de noodzaak tot actie nog steeds relevant en nodig. Zoals de buurtbewoners in de Utrechtse wijk Lombok effectief Pegida weerden, blijft het de noodzaak om ons te organiseren tegen Pegida en effectief en direct in actie te komen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s