Toespraken van de solidariteitsdemonstratie in Amsterdam

Donderdag 17 augustus organiseerden wij een demonstratie in Amsterdam in herinnering aan Heather Heyer, en uit solidariteit met antifascisten in Charlottesville in de Verenigde Staten. De demonstratie liep een route door het centrum van Amsterdam en telde 600 deelnemers.

Om 20:00 verzamelden enkele honderden mensen zich op het Spui. Daar begon de demonstratie, na een minuut stilte voor Heather Heyer, met een messcherpe toespraken van Marlyn Mimi Mau-Asam (MAD Mothers NL), Jerry King Luther Afriyie (Kick Out Zwarte Piet) en Jop Polak (AFA Amsterdam). Hier onder vind je de toespraken:

Toepsraak Jerry Afriyie, dichter en oprichter Soul Rebel Movement & Stichting Nederland Wordt Beter.
‘Als je Nazi’s hebt, heb je AFA nodig’
Voor Charlottesville en alle slachtoffers van racisme en fascisme.

Het is oorlog. Men kan blijven sputteren dat ‘ze onze tradities niet begrijpen’ en ‘landverraders’ schreeuwen, maar als mensen hun harten en ogen openen, zullen ze zien dat er maar één goede kant is in dit conflict. De kant van antiracisten en antifascisten. Wij willen af van het witte suprematie-denken dat van generatie op generatie is doorgegeven. Het is een ideologie die via kolonisten, slavenhandelaren, plantagehouders, verlichtingsdenkers, missionarissen, de bijbel, de paplepel, de keukentafel, de media en uiteindelijk via de schoolbanken bij ons terecht is gekomen. Witte suprematie is niet voorbehouden aan nazi’s met kaalgeschoren hoofden en witte mannen met witte puntmutsen. Het komt ook van mensen die ons een veilig gevoel zouden moeten geven.

Wij hebben het vaak over boze witte mannen. Maar ook witte vrouwen hebben altijd geprofiteerd van witte suprematie. Waar denk je dat de mannen naartoe gaan, na zo’n racistische mars als in Charlottesville? Ze gaan terug naar hun gezin: hun witte vrouw, witte dochter, witte zus of witte moeder. En denk je dat zij zeggen ‘Je bent een racist’? Ik hoop het, maar ik vermoed van niet.

Amerika
Wij zijn hier, omdat wij een menselijke waardigheid verdedigen. Alle mensen zijn gelijk geboren en wij eisen dat alle mensen gelijk behandeld worden.
De afgelopen dagen zien wij via onze laptops, mobiele telefoons en TV-schermen boze witte Amerikanen. Je zou denken dat ze morgen niet naar hun werk kunnen, of dat ze in opstand zijn tegen de elite die arme witte Amerikanen uitbuit. Niets is minder waar. In het Amerikaanse Charlottesville wilde de gemeente een standbeeld van Generaal Robert Lee verwijderen. Met een goede reden. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog verdedigde Lee de slavernij, met dezelfde verbetenheid waarmee witte mensen zwarte piet verdedigen. Lee, opperbevelhebber van de zuidelijke staten, wilde, net als vrijwel het hele zuiden, dat zwarte mensen slaven bleven en witte mensen hun meesters. In plaats van dat witte mensen zeggen: waarom heeft het zo lang geduurd om dit symbool van haat uit de publieke ruimte weg te halen, trekken zij massaal naar het monument met fakkels, swastika-vlaggen en schreeuwen ze racistische en antisemitische leuzen.

De burgemeester van Charlottesville beet de racisten toe: ‘You are not Americans’. Maar dat is waar de burgemeester zich in vergiste. Dit zijn Amerikanen. Zij durven het te laten zien, in tegenstelling tot veel anderen. Of ik nou spreek met Black Lives Matter-activisten of met familie en kennissen in Amerika, dit is wat zij mij vertellen. Dit is wat zwarte mensen dagelijks meemaken. Dit is het Amerika dat wij kennen en altijd zullen kennen.

Koloniale monumenten
Charlottesville is de zoveelste pijnlijke herinnering dat racisme en fascisme nog altijd springlevend is. De dood van Heather Heyer, de gewelddadige aanval op Deandre Harris, die hem bijna zijn leven kostte, de talloze gewonden, de schaamteloze vertoning van Trump en onze dierbaren die wederom stil aan de kant staan te kijken en denken: ‘Gelukkig is het hier niet zo’. Als zwarte Nederlander kan ik je vertellen dat Nederland niet beter is. Er zijn in Nederland genoeg monumenten die naar beneden mogen. Op social media wordt afgegeven op de dappere vrouwen en mannen die koloniale standbeelden weg willen hebben. Men verwerpt het en vindt dat men de geschiedenis vernielt uit ideologische blindheid. Maar waar waren dezelfde mensen toen het standbeeld van Saddam Hussein werd neergehaald? Waarschijnlijk voor de TV aan het juichen.

Als wij met zijn allen begrip kunnen opbrengen voor het neerhalen van standbeelden van despoten, dan moeten wij niet raar opkijken als mensen af willen van koloniale monumenten. Op veel plekken in Nederland staart de foute geschiedenis je recht in je ogen aan. Wij vereren, met talloze monumenten, de misdadigers van het kolonialisme op onze pleintjes, in onze straten en musea. Tijdens verschillende vieringen en in de bioscoop viert de VOC-mentaliteit hoogtij. Rutte III zou de koloniale geschiedenis een plek kunnen geven in het onderwijs, maar willen de heren van VVD, D66 en CDA extreemrechts over zich afroepen? Het ziet ernaar uit dat men kinderen liever het Wilhelmus laat zingen dan ze het koloniale verleden van Nederland bij te brengen. Waarom zou je ook? Als de gevolgen jouw kinderen niet merkbaar treffen.

Wij zijn niet perfect
Nederland is een mooi land. Van buiten. Aan de binnenkant moet nog het nodige gebeuren. Wij hebben voedselbanken, waar mensen in de rij staan voor eten om hun lege maag te vullen. Er zijn mensen die rondlopen met depressie, zonder uitzicht op een waardige behandeling. Maar als dat ons laat zien dat wij niet perfect zijn, is het dan verwonderlijk dat wij elders in de maatschappij ook niet perfect zijn? Als een systeem gebroken is, moet je het deconstrueren. Wij moeten af van de systemen die de democratie bedreigen en Nederland onveilig maken, en we moeten wat goed is met kracht verdedigen.

Anti-Fascistische Actie
Witte suprematie is een ziekte die wij kunnen verslaan als wij kinderen leren dat de kleur van onze huid niets zegt over de potentie of de inhoud van mensen. Het is onze taak om de volgende generatie racisme- en fascismevrij op te laten groeien. Wij moeten ons niet lenen voor de verdeel-en-heers tactiek van de politie en de media. Mensen hebben zich van mij gedistantieerd, omdat zij AFA problematisch vinden. Maar AFA is niet het probleem. Het probleem zijn de mensen die onrecht zien en van een veilige afstand toekijken. Als je nazi’s hebt, heb je AFA nodig. Want het is niet zo dat de politie iets gaat doen, noch kunnen wij rekenen op burgemeesters die het extreem-rechtse Pegida beschermen en vreedzame antiracisten in elkaar laten slaan en hun leven een hel maken. Ik heb de overheid niet hoog zitten in de strijd tegen institutioneel racisme en fascisme. Wij hebben in deze strijd alleen elkaar.

Ik hoop dan ook dat ik in jullie mijn kameraden en medestanders heb gevonden. Ik heb niets aan mensen die mijn pijn wegwuiven of het gebruiken om zichzelf te verrijken. Mensen die roepen ‘All Lives Matter’ of moslims vragen om afstand te nemen van radicale salafisten, maar racisme kritiekloos aanvaarden. Het zijn diezelfde mensen die zeggen: ‘Geef het tijd en heb geduld’, zodat zij langer kunnen genieten van hun witte privilege. Ik wil jouw comfort niet langer verlengen, ten koste van mijn waardigheid. Ik wil niet langer rekening houden met jouw gevoelens, als jij na 400 jaar niet weet of niet kunt accepteren dat ik ook gevoel heb. Ik ben het meer dan zat om telkens de bigger man te moeten spelen. De beurt is aan jou!

Marisella de Cuba
Straks gaan de kinderen weer naar school. Leer ze dat er op deze aardbol mensen zijn die niet alleen denken dat zwarte levens er niet toe doen, maar ook nog de moeite nemen om in de praktijk hun haat voor zwarte levens te laten zien. Leer ze ook over het verzet, over broederschap tussen burgers van verschillende komaf en kleur, zij die onze waardigheid verdedigen. Leer ze over AFA, leer ze over Marisella de Cuba, Jessica de Abreu en de vele onzichtbare antiracisten en antifascisten die onze waarden en normen verdedigen. Leer ze over de misdadigers, maar leer ze vooral ook over de mensen die aan de goede kant van de geschiedenis staan.

Toespraak: Marlyn Mimi Mau-Asam van MAD Mothers NL (Mothers of African Diaspora)
Ik wil het hebben over oude gewoontes die maar moeilijk zijn af te leren. Of zoals in het Engels: Old Habits Die hard.

Maar allereerst wil ik vragen om 1 minuut stilte voor Heather Heyer.

Toen Niet, Nu Niet, Nooit meer Fascisme
Toen Niet, Nu Niet, Nooit meer Fascisme
Toen Niet, Nu Niet, Nooit meer Fascisme

We hebben allen de powerful anti-fascistische moeder van Heather horen spreken:
‘We all know that what she did is achievable. We don’t all have to die. We don’t all have to sacrifice our lives. They tried to kill my child to shut her up. Well, guess what: you just magnified her!

En dan hoor je daarna dat varken zeggen dat het geweld van 2 kanten kwam. De wereld is zogenaamd in shock door deze uitspraken. Maar waarom zijn we hier in Europa in shock? Ik heb de afgelopen jaren de AIVD jaarverslagen gelezen waarin de AFA en andere antifascistische groeperingen uitdrukkelijk worden genoemd. De retoriek is niet anders als die uit de witte varkenstal in Washington. Rechtse groeperingen worden ook genoemd. Maar er word niet over dusdanige dreiging gesproken.

Old Habits Die Hard.

Als er 1 groepering is geweest die zich heeft verzet tegen het fascisme dan zijn het de antifascisten in Europa.
Wie zijn die fascisten? De oorspronkelijke knokploeg van Mussolini, het uiteindelijke koorknaapje van Hitler? Was er voor 1930 al niet een haat tegen alles wat niet wit is? Een Europese witte suprematie die stelend, rovend en moordend, gewapend met bijbel, geweer of het kanon van Louis de Geer de wereld over voer met als doel een wereld te creëren met enkel witte macht.
Was het niet hier in Nederland dat de Centrumpartij verboden werd? Met een partijprogramma wat nu bij wijze van een richtlijn is voor het curriculum in het onderwijs.
Was het niet hier onlangs in Amsterdam, Utrecht en Den haag dat die varkensmutsen de straten en de ether mochten vervuilen? Onze volksvertegenwoordigers spreken precies hun taal.

Sinds wanneer is fascisme iets wat beschermd moet worden? Sinds wanneer is de haat en onverdraagzaamheid een mening die in vrijheid geuit moet kunnen worden? Sinds wanneer zijn fascisme en racisme zo gewoon?
Hitler was geen eenling, hij bedacht zijn plannen niet in zijn eentje, voerde ze niet uit in zijn eentje en hij had miljoenen volgers. Of kunnen we het beter hebben over Leopold van België.

We moeten altijd solidair zijn met broeders, zusters en kameraden elders. Maar wees waakzaam, richt niet alle ogen alleen op elders, want zo lijkt het alsof het probleem alleen elders bestaat. Zoals wij vroeger alleen over de slavernij in Amerika leerden en niet de misdaden van Nederland. Vielen de Amerikanen Europa niet ooit binnen om Hitler te verslaan? Hier, op dit continent, Europa, en Brittannië, vanuit hier zijn de witte mensen naar de Amerika’s gegaan. Hier komt het vandaan. Hier is het bedacht. Hier is het hart van het beest. Hier moet de gewoonte worden afgeleerd. Hier bij de oorsprong pak je het aan. Hier sla je het neer, hier roei je het uit en hier elimineer je het. Doe je dat niet, dan zal het als onkruid overal ter wereld blijven oppoppen.

Old Habits Die hard.

Facisme is als onkruid. Hardnekkig en verwoestend. Je trekt een paar plantjes weg. Maar als je niet oplet lijkt het op ‘t oog verdwenen. Maar het groeit onder de grond verder. En komt omhoog , altijd daar waar je t niet wilt hebben. Het past zich aan aan de omgeving, is vaak winterhard. Fascisme is onkruid en ‘t blijft onkruid. Het is altijd ongewenst en heeft de gewoonte te overleven. Er is geen sprake van opkomend fascisme. Fascisme is nooit weggeweest.

“If you’re not outraged, you’re not paying attention.” Dat was de laatste zin van Heather Heyer op Facebook.

Ik zeg: als er niet een vuur in je ontvlamt, als je kiest je niet op te winden over haat, onverdraagzaamheid, zwarte piet, racisme en fascisme dan let je niet alleen niet op. Dan heb je niet alleen ‘oude gewoontes’ en onzichtbare oogkleppen. Dan ben je het gewoon zelf.
Want laten we niet hypocriet zijn. Als het hier om een islamitische zelfmoord actie zou gaan of een andere niet witte terroristische actie, dan werd alles en iedereen die maar een beetje aan het door de witte suprematistische gecreëerde racistische profiel voldoet, aangesproken, of ze ff afstand willen nemen.

Dit was een terroristische daad.
De KKK, de nazi’s en al die Europese groeperingen zijn terroristen!
Mijn broeders en zusters in de Amerika’s maar ook in landen als Brazilië, worden al decennia uitgemoord door fascisten. Die kameleons. Vaak in politie uniform.
Black Lives Matters is het logische gevolg, de te verwachten opstand, het verzet.

We weten 1 ding van gewoontes, alles is af te leren. We weten ook dat alles wat leeft een keer dood gaat.

Old habits, they die hard. Facism must die, fascism will die, and hard.

Toen Niet, Nu Niet, Nooit meer Fascisme
Toen Niet, Nu Niet, Nooit meer Fascisme
Toen Niet, Nu Niet, Nooit meer Fascisme

Toespraak Job Polak, AFA Amsterdam
Thank you all for coming here tonight.

Because the antifascist movement has always been an internationalist movement I will do my speech in English in the hope that everyone will understand.

We are here tonight because six nights ago a mob of hundreds of torch wielding fascists descended on Charlottesville Virginia USA.

We are here because these fascists, while throwing their nazi salutes and screaming “white power”, “blood and soil”, “hail trump” and “the Jews will not replace us” they encircled a small group of brave students and spat on them, maced them, beat them.

We are here tonight because one day later the fascists where out in force again, so heavily armed and ready for bloodshed that the even the militarised US police thats always ready to murder black folk retreated and left the people of Charlottesville to fend for themselves.

We are here tonight because in the end one fascist terrorist plowed his car intentionally in a group of antifascist protesters hurting dozens and murdering a brave 32 year old woman named Heather Heyer, may she rest in power.

We are here in deep sorrow and pain for those that got hurt and those we lost.

We are here in seething anger because of what happened and how people like Donald Trump dare to say that the people resisting fascists are as bad or even worse than the fascists out there killing us.

But we are also here in resolute defiance.
Because the fascist terror attack that murdered Heather happened only after the people of Charlottesville resoundingly defeated the fascists that day.

Thousands came out to resist their hate with solidarity, with prayer, with their words, with their bodies and when needed with their fists.

From the moment the first colonialists landed in what would become the United States of America there where indigenous people to resist them,

From the moment the first slaver ships docked in the South black people resisted against all odds with defiance and bloody rebellions.

And during Jim Crow and segregation and the terror of the KKK black people and their allies fought back, with non-violent marches, with boycotts and when needed often with guns.
And make no mistake, the statue of the slavery defending, traitorous confederate general the protests of last weekend where nominally about was NOT build during the civil war.
It was put on that prestigious university campus much much later. It was put there in the same time that Hitler in Germany climbed to power as a big sign unmistakably reading “no black people allowed”, saying “do not get any ideas”, screaming “white power”, stating “you will not replace us”.

Yet today there are many black students on that campus, and today they are not afraid to demand that symbol of hate to come down. And if it will not be removed they will eventually pull it down themselves. No matter how many street brawlers or cops they send to protect it, no matter what kind of fascists sit in the white house.

Because wherever there is hate there is resistance and solidarity.

The images from last weekend hit us because we know where mobs of torch wielding, hate spewing nazis, cynically enabled by those in power can lead too.

But we also know we can defeat them with unified resistance and absolute solidarity even through the worst of horrors they can inflict on us.

Because I for one was not supposed to stand here tonight if not for antifascist resistance and solidarity.

Exactly 75 years ago today, the 17th of august 1942, a dutch jewish communist, worker for an illegal newspaper from Haarlem was herded in to a gas-chamber in Auschwitz Birkenau.

4 years before that moment he lost his 22 year old son who went to Spain to defend the democratically elected government against a fascist coup. His other son, went too and lived through the horrors of a Franquist concentration camp yet when he came home, starved nearly to death, he would, like his father join the anti-nazi resistance.

That brave man, gassed to death for being a communist, a antifascist, a publisher of free-speech, murdered for being all that and being just a jew exactly 75 years ago today was my great grandfather.

But his youngest son, my grandfather, lived, because people who didn’t even know him risked their lives to hide a young Jewish man from the nazi’s, because people shared their precious food during the famine winter, because the resistance shot traitors and jew-hunters and nazis.

Because hundreds of thousands of young men and women from the United States, Russia and many other countries from all over the world came here, to Europe, and to Asia, who gave their lives and defeated the nazis before they could establish their “thousand year reich” of “white, aryan power” and cleanse their so called “blood and soil” from the jews and other undesirables they said that could not wait to replace them.

Yet today, while Donald Trump defends the new KKK and smears us antifascists while he dares to sit in a office with a bust of Martin Luther King there are popularly elected racists and fascists in the dutch parliament walking everyday past the big book honoring those dutch who fell in the fight against the nazis, the book which remembers that jewish, communist, brave man from Haarlem and so many others. And these fascists have the audacity to claim they are the real new resistance because they want to close our borders for refugees, when they scapegoat people for their religion and the colour of their skin. Who say that “those muslims are coming to replace you”.

And today there are again a rising amount of people, people in our own families and people in power, people who say that those who resist are exactly as bad or even worse as those that want to murder, people that say that they do not approve of the fascist methods but that do to a degree share their frenzy whipped up fears, their anger, their prejudice, their wish for a resolute hand to set it all right for them.

Those people were here before as well, those people eventually made the best nazi’s my grandfather always said.
We defeated them then, we will defeat them now.

But we will need to fight them everywhere, anytime, with every tool and every weapon we have.

And like then we clearly wont be able to trust those who say they lead us to do the right thing and that they will not fan the flames of hate for their own gains.

We will have to do it ourselves and all together.
For ourselves, for our loved ones and for complete strangers.
On our streets, in the media, in the halls of power and in far away places like the USA and on the Mediterranean sea.

And we have to do it for people like Heather Heyer, so that their deaths will not be in vain.

An injury to one, is an injury to all.
¡No pasarán! Never again!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s