Herstel “Refugees Welcome” schildering geslaagd

Nadat extreemrechtse actievoerders de ‘refugees welcome’- tekst op de waalbrug beklad hebben, is deze door onbekenden reeds hersteld.
Dit is voor Nijmegen Tegen Racisme niet alleen een tekst, maar tevens een belangrijk statement. Wij geloven dat mensen het recht op vrijheid van beweging hebben. In een wereld waar de ongelijkheid groot is en waar in grote delen oorlog woedt is het niet raar dat mensen vluchten op zoek naar een beter, veiliger bestaan.

Voor zondag is een picknick met live muziek georganiseerd. Deze gaat, ondanks de reeds herstelde schildering, gewoon door. De picknick vindt zondag om 15.00 plaats op de plek van de Kaaij. Wij zorgen voor iets lekkers te eten, maar we vertrouwen ook op jullie om er iets moois van te maken. Heb je wat eten om te delen, neem het gerust mee. Ook kleedjes om samen op te zitten zijn van harte welkom.

Omdat de woorden hersteld zijn, zien wij geen noodzaak meer om ze opnieuw aan te brengen. In plaats daarvan maken we samen een groot spandoek met de tekst “refugees welcome”. Dit spandoek zullen we vervolgens samen ophangen op een zichtbare plek in het centrum van Nijmegen.

Verder is ons de dreiging van enkele extreem rechtse groepen* ter ore gekomen. De dreiging van extreem rechts is niet nieuw, en neemt in deze tijden zelfs toe. Juist daarom is het belangrijk om er zondag te staan en ons in te zetten voor gelijkheid en solidariteit. Mocht extreem rechts zo ver gaan om zondag daadwerkelijk te komen, dan treden wij de-escalerend op.

*Nijmegen rechtsaf is een deel van de internationale extreem rechtse beweging de identitairen (zie ook: Nijmegen Rechtsaf: Protest, confrontatie en intimidatie ) en Racial Volunteer Force (RVF)/Landstorm is een groep neo-nazi’s die vorig jaar augustus in Dukenburg nog een speech hield ter ere van Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Hitler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s