6-5-2019: Samen tegen racisme en moslimhaat. Pegida niet welkom in Eindhoven!

De extreem rechtse ‘anti-Islam-beweging’ Pegida wil op maandag 6 mei, aan het begin van de Ramadan, gaan ‘demonstreren’ bij de Al Fourqaan- moskee in Eindhoven. Dit is een nieuwe poging om moslims verdacht te maken en angst aan te jagen. Dat Pegida dit wil gaan doen aan het begin van de Ramadan, de heilige maand voor moslims, maakt duidelijk waar het Pegida om te doen is: provoceren, treiteren, jennen, kwetsen. Wij kunnen en mogen dit niet accepteren. Zeg NEE tegen Pegida en protesteer mee!

Pegida presenteert zich als vreedzame ‘anti-Islam-beweging’. Dat is bedrog. Ze kritiseert niet ‘de islam. Ze bedrijft geen ‘islam-kritiek’. Ze bedrijft stemmingmakerij tegen moslims. Keer op keer trekt ze de aandacht met pogingen om de moslim-gemeenschap te bedreigen en te provoceren. Dat doet de club ook door een barbecue met varkensvlees voor de deur van moskeeën te houden.

Pegida richt zich tegen de Al Fourqaan-moskee die zelf erg rechts is, met een gedachtengoed waarin de gelijkwaardigheid van mensen niet vanzelf spreekt. Als antifascisten en voorstanders van die gelijkwaardigheid verdedigen wij dat niet. Maar het is Pegida overduidelijk niet te doen om dat rechtse karakter van deze specifieke moskee zelf. Ze maken met dit soort actie alle moslims verdacht. Daarom dienen we ons tegen deze provocatie van Pegida te keren.

Binnen Pegida doen keiharde fascisten mee. De aanvoerder, Edwin Wagensveld, handelt in wapens. Hij is betrokken geweest bij gewapende patrouille-acties om vluchtelingen aan de grenzen van Europa te belagen. Pegida is ontstaan in Duitsland, er waren van het begin af aan volop nazi’s in actief. Dát is het voorbeeld voor het Nederlandse Pegida: een fascistische beweging in wording.

En een racistisch ongeluk komt zelden alleen.Vandaag zijn moslims doelwit. Morgen zijn het andere groepen die aangevallen worden. Moslimhaat bedreigt niet alleen moslims, het is tegelijk een aanval op de solidariteit, op het vreedzaam samen leven van mensen van verschillende achtergronden.

Wat Pegida doet, past in een gevaarlijke trend van moslim-bashen. Politici als Wilders en Baudet bestempelen ‘de islam’ als gevaar, en trappen daarmee naar moslims. De rest van de politiek gaat daar een eind in mee. Burgemeesters en politici treden soms op, maar dan vooral tegen mensen die actie tegen Pegida proberen te voeren.

Ook in Eindhoven krijgt Pegida de ruimte voor haar giftige stunt. De gemeente weigert dus om de vrijheid en veiligheid te garanderen van moslims om in vrede hun geloof te belijden. Dan moeten solidaire mensen dat dus zelf doen. Wij zeggen daarom:

Geen Pegida bij de moskee! Geen Pegida in Eindhovens straten!
NEE tegen Pegida. NEE tegen moslimhaat.
Moslims en niet-moslims zij aan zij: houdt Eindhoven nazi-vrij!

Demonstreer mee!

Maandag 6 mei,

TIJD: om 17.30 op het verzamelpunt. Om 18.00 uur vertrek van de demonstratie.

VERZAMELPLEK: kruispunt van de Kruisstraat en de Pastoor Peterstraat, bij het CKE building, Eindhoven.

Van daaruit lopen we richting de moskee. We gaan daar Pegida laten dat ze niet welkom zijn, en tevens moskeebezoekers laten weten dat ze niet alleen staan. Onze solidariteit is sterker dan hun racistische haat.

Voor de laatste info check het facebook event van AFA Eindhoven: https://www.facebook.com/events/294113258196866/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s