Wat vindt Thierry Baudet van LHBT-rechten?

[Artikel overgenomen van Onderzoeksgroep Kafka]
Begin mei komt het nieuws naar buiten dat er binnen de LHBT-gemeenschap veel op Forum voor Democratie van Thierry Baudet gestemd zou worden. De Gaysite.nl heeft een online poll gelanceerd waarin Forum voor Democratie (FvD) bovenaan staat. Het is onduidelijk of deze online poll wel klopt, iedere internettrol kan immers een stem uitbrengen. Toch leeft het sentiment wel degelijk binnen de homogemeenschap.

De angst voor homohaat onder migranten noopt LHBT’ers op een partij te stemmen die de komst van migranten tegen wil houden. In interviews heeft Baudet uitspraken gedaan waardoor je zou kunnen denken dat je voor homorechten bij Forum voor Democratie op de goede plek bent. Zo zegt hij in 2015 tegen Trouw dat hij trots is op de Gaypride waar homo’s openlijk kunnen zoenen. Een nadere blik op het stemgedrag van FvD en de groeperingen waar Thierry Baudet spreker is, geeft echter een ander beeld.

Begin 2018 weigert de Amsterdamse gemeenteraadsfractie van Forum voor Democratie het ‘Regenboog Stembusakkoord’ van het COC te ondertekenen omdat het “te soft” zou zijn. De partij komt met een eigen Regenboogparagraaf waar in staat dat een keiharde aanpak van anti-homogeweld gewenst is met veel surveillance, lik op stuk straffen en de inzet van zogenoemde ‘lokhomos’. “Het klip en klaar benoemen van de problemen: patriarchale religies, eercultuur en strikt regressieve opvattingen vormen een beroerde combinatie met homotolerantie” stelt de afdeling. FvD Amsterdam stelt tevens dat organisaties die zich homo-onvriendelijk uitlaten nooit meer subsidie mogen krijgen en niet meer in aanmerking kunnen komen voor opdrachten van de gemeente. Aanvankelijk klinkt het daadkrachtig, maar als je verder kijkt zie je dat de partij haar pijlen hiermee vooral op moslims wil richten als vermeende intrinsieke homohaters.

Forum voor Democratie stemt tegen, april 2017

In haar stemgedrag heeft Forum voor Democratie een heel ander gezicht. In de Tweede Kamer stemt Forum voor Democratie verschillende keren tegen maatregelen die discriminatie of geweld tegen LHBT’ers moeten tegengaan. In 2018 stemt de partij bijvoorbeeld tegen een aanpak om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen tegen mensen met een handicap en lhbtqi’s. Ze stemt tegen het stimuleren van seksuele vorming, weerbaarheid en diversiteit inclusief lhbt-acceptatie in lerarenopleidingen en wil LHBT’ers naar Oekraïne terugsturen, ondanks het toegenomen geweld tegen homogroepen in dat land.

Civitas Christiana

Civitas Christiana in actie te Nijmegen, maart 2019
Thierry Baudet zelf lijkt ook een heel andere kant op de willen. In juni 2015 is hij bijvoorbeeld spreker op een donateursbijeenkomst van de orthodox-katholieke Stichting Civitas Christiana. In Roermond helpt Baudet geld in te zamelen voor deze groep die als doel heeft: “samen een sterk front kunnen vormen tegen de vijanden van onze cultuur”. Civitas Christiana is een activistische groep die allerlei campagnes voert, vóór Zwarte Piet, tegen klimaatmaatregelen, maar vooral tegen LHBT-activisten. De groep plaatst dure krantenadvertenties om te pleiten de Zwarte Piet figuur te behouden en laat haar pamflet “Stop de Groene Gekte, geen aardgasverbod” als bijlage bij rechtse tijdschriften toevoegen. Civitas Christiana gaat ook daadwerkelijk de straat op. In Nijmegen voert de groep sinds 2018 een serie straatacties uit waarin ze zich telkens tegen LHBT of travestieten keren. Daarbij tooien ze zich met rode sjerpen en dragen een grote rode banier met een christuskruis bovenop. Voor deze club heeft Thierry Baudet dus geholpen geld in te zamelen. Civitas-voorman Hugo Bos schermt ook met de naam van Baudet in een interview in de Volkskrant, om te laten zien dat hij steun krijgt van belangrijke mensen.

KVHV
Het is niet de enige keer dat Thierry Baudet bij een katholieke groep spreekt waarvan bekend is dat ze tegen LHBT-rechten zijn. In november 2012 spreekt hij in Gent op een debat over de Europese Unie bij Vlaams-nationalistische Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). Hij houdt hier een pleidooi voor de natiestaat en nationalisme. Juist de KVHV-afdeling Gent organiseerde een anti-homomanifestatie tegen een feest van de Gentse LHBT-jongerengroep ‘Verkeerd Geparkeerd’ en noemde dat “Juist Geparkeerd Fuif”. KVHV woordvoerder Jan de Backer vroeg zich af of transgenderisme niet behandelbaar is: “Als het een aandoening is, kan je het laten behandelen”.

Hiddema en Baudet ondersteunen mishandelde homo’s (Screenshot Volkskrant)
Al in de jaren tachtig zette KVHV zich openlijk af tegen homoactivisme en deze lijn trekken ze door tot de dag van vandaag. In 2015 doet de Antwerpse afdeling van KVHV mee aan orthodox-katholieke acties tegen een bisschop die weigerde in te gaan tegen ‘de losgeslagen seksuele revolutie, de abortuswetgeving en de alomtegenwoordige holebi’s die de traditionele Vlaamskatholieke waarden zouden bedreigen’. Voor Thierry Baudet is het kennelijk geen beletsel om voor ze te spreken.

KNP in Polen
In februari 2016 spreekt Thierry Baudet op een conferentie van de Poolse extreemrechtse partij Congres van Nieuw Rechts (KNP), een partij die tegenstander is van het homohuwelijk. De KNP werd tot 2015 geleid door Janusz Korwin-Mikke, die omstreden is door bedenkelijke uitspraken over homo’s en over de Tweede Wereldoorlog. Hij pleitte voor afschaffing van het stemrecht voor vrouwen en bracht in de zomer van 2015 de Hitlergroet in het Europese Parlement. Deze ex-partijleider Korwin-Mikke spreekt van de “homomaffia” en een “homoseksuele EU-elite”.

Korwin-Mikke brengt Hitlergroet, juli 2015
Hij heeft gezegd homoactivisten “op te jagen” omdat anders (“wat God verhoede”) “pogroms” dreigen. Ook zijn opvolger Michał Marusik, die de KNP van 2015 tot 2017 leidt, spreekt zich regelmatig uit tegen LHBT-rechten.

Het is duidelijk dat je als homo, lesbienne, biseksueel, transgender, queer of interseksueel niet zoveel aan Forum voor Democratie hebt. Ze stemmen in de Tweede Kamer homo-onvriendelijk en Thierry Baudet heeft homovijandige bedpartners in het politieke veld. Het lijkt er op dat FvD homorechten alleen gebruikt als een sentiment tegen immigratie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s