Tips voor het organiseren van onaangemelde demonstraties #1

Dit artikel is verschenen en in volledigheid overgenomen van de 1872 #3 (06/10/2021)

Gezien de relevantie voor antifascisten is de tekst overgenomen, en deze zal aangevuld worden met de andere teksten. We raden aan om het krantje zelf te halen bij de lokale activistische boekenwinkel in Den Haag vanwege de overige artikelen!

Een demonstratie organiseren kan best wel een sleur zijn, vooral het wettelijke deel daarvan. Overleggen met de politie en gemeente, talloze regels, geen stokken voor vlaggen, geen leuzen of bordjes die kwetsend zijn voor agenten (A.C.A.B), het eeuwenoude gezeik over de demonstratieroute en zelfs het maximaal aantal toegestane deelnemers aan de demo. Is dat achter de rug? Dan kun je er ook van uitgaan dat de politieaanwezigheid op de demonstratie enorm is. Deze trouwe dienaars van de wet zullen dan constant bezig zijn met het zoeken van problemen en mensen lastig vallen. Een demonstratie niet aanmelden en clandestien in organiseren is dan ook een steeds meer voor de hand liggende keuze, vooral nu Den Haag de demonstratie regels heeft aangescherpt. Maar hoe doe je dat?

Alles begint met de reden voor de demonstratie. Is het de bedoeling om ongestoord propaganda te verspreiden zonder bemoeienis van de politie? Een route te lopen die de gemeente niet zou toestaan? Om de orde te verstoren of directe acties uit te voeren? Het scenario te zetten om een confrontatie aan te gaan? Deze vragen bepalen de opzet van de demo, hou dit in je achterhoofd als je het verzamelpunt, de route en het eindpunt bepaalt.

Verzamelpunt: dit is het punt waarop iedereen zal samenscholen voor het begin van de demo. Bij voorkeur een locatie die uit het zicht is van de weg zodat je rustig kan voorverzamelen. Een park of binnenplaats is ideaal. Denk eraan dat dit punt niet makkelijk in te sluiten moet zijn door de politie in het geval dat ze doorhebben wat er gaat gebeuren. Probeer tijdens het voorverzamelen iets te doen waardoor je bij de locatie past (bijvoorbeeld voetballen of picknicken als je in een park voorverzamelt). Het verzamelpunt moet ook dichtbij de looproute van de demo zijn.

Route: je hebt eindelijk de volledige vrijheid om deze zelf te bepalen. Denk hierbij aan het verkeer dat op de weg rijdt, mogelijke afwijkingen van de route indien dat nodig zou zijn, zijn er kleine steegjes waardoor iedereen zou kunnen vluchten?), wat zich langs de route bevindt (rolcontainers die gebruikt kunnen worden om de weg af te zetten, wegopbrekingen waar de politie niet door kan) en interessante objecten waar je vijandelijk tegenover staat (banken, uitzendbureaus, politiebureaus, supermarkten, luxe-winkels etc.) Hou de route kort! Hoe langer je het momentum van de verrassing kan houden hoe beter.

Eindpunt: kies een ontbindingsplek met veel uitwegen, zodat de demonstratie niet kan worden ingesloten. Een plek met veel straten en steegjes om weg te komen is ideaal, vooral als de vluchtwegen niet toegankelijk zijn voor politieauto’s. Als de politie op de demonstratie heeft gereageerd zullen ze na afloop ook op zoek gaan naar mogelijke demonstranten. Als je dichtbij het eindpunt kunt verdwijnen in de drukte van de stad of het OV (niet met je eigen chipkaart!) is dat het beste.

Hiermee is nog niet alles gezegd over onaangemelde demonstratie, maar heb je in ieder geval een basis. Andere dingen die behandeld moet e worden zijn mobilisatie, veiligheid & anonimiteit en arrestanten steun. Meer info volgt!