Identitair Verzet: een nieuwe extreem-rechtse spliter

Logo van Identitair VerzetBegin juni heeft de extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet actie gevoerd tegen het Vluchthuis in Den Haag en de islamitische Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Wat zijn eigenlijk de achtergronden van deze groep, en wat voor soort personen zitten er precies achter?

In Nederland bestaat Identitair Verzet (IV) sinds begin 2013. Men noemt zichzelf “Groot- Nederlandse actiegroep welke zich weert tegen de toenemende immigratie en islamisering, maar bovenal vóór behoud van de Nederlandse identiteit”. De eerste openbare actie van de groep was gericht tegen huisvesting van Polen in Boskoop. De extreem-rechtse activisten hingen posters op omdat “Oost-Europeanen geen enkele binding hebben met onze gemeenschap en ons land”. Hier mee liet de groep duidelijk zien wat hun politieke ideeën zijn: een soort cultureel racisme, waarin er in Nederland alleen plaats is voor zogenaamde ‘echte Nederlanders’.

Maar niet alleen Polen zijn een doelwit voor Identitair Verzet. In april wilde de groep in Amsterdam demonstreren tegen vluchtelingen. Daar voeren moedige vluchtelingen namelijk al lange tijd actie voor verblijfsrecht en een betere behandeling door de Nederlandse overheid. Toen bleek dat Amsterdam niet zat te wachten op een extreem-rechtse optocht bij de Vluchtkerk, werd de demonstratie snel afgeblazen.

Ook in Den Haag wordt al lange tijd actie gevoerd door een groep vluchtelingen samen met solidaire ondersteuners. Deze vluchtelingen verblijven momenteel in een gekraakte kerk, het ‘Vluchthuis’. Ook deze mensen voeren moedig actie voor hun eigen rechten, omdat ze niet terug kunnen naar het land waar ze vandaan zijn gevlucht en de Nederlandse overheid hen geen verblijfspapieren wil geven. Het zint het Identitair Verzet blijkbaar niet dat vluchtelingen voor zichzelf opkomen, want begin juni werden in Den Haag wat posters opgehangen tegen vluchtelingen. Ook werden flyers bij buurtbewoners in de bus gedaan.

Enkele dagen later voerden de extreem-rechtsen actie tegen de in opspraak geraakte Ibn Ghaldounschool in Rotterdam. Uiteraard niet om beter onderwijs te eisen, maar alleen omdat het hier een islamitische school betreft, en de identitairen hoopten een graantje mee te pikken van de media-aandacht die is ontstaan nadat leerlingen van deze school verdacht werden van het stelen van examens.

Het Identitair Verzet richt zich dus vooral tegen mensen die zij als on-Nederlands beschouwen. Ze doen het op hun website voorkomen alsof het hier gaat om nette jongeren, die nog niet eerder politiek actief waren. Uitgebreid wordt er gepraat over hun afkeer van geweld, en hun liefde voor wetshandhaving.

Eén van de drijvende krachten achter het Identitair Verzet is echter de bekende rechts-extremist Paul Peters. Deze is vooral bekend geworden omdat hij werd veroordeeld wegens het bekladden van joodse graven met hakenkruisen en teksten als “Juden raus”. Ook was hij jaren lang woordvoerder en “kringbestuurder” van de fascistische club Voorpost. De laatste tijd doet Peters graag mee aan Duitse neo-nazi optochten, waar hij gebroederlijk meeloopt met zijn vrienden van de gewelddadige neo-nazi club Blood and Honour. Op zich ook niet zo verwonderlijk, want ondanks dat hij in zijn Voorpost tijd graag in pak liep en probeerde om netjes over te komen kon hij het nooit laten zich af en toe flink te misdragen. Zo was hij ook betrokken bij een actie in Uitgeest waar Blood and Honour leden een groep linkse activisten aanvielen met onder andere een ploertendoder.

Op de Facebookpagina van IV zijn ook alerlei andere bekenden uit het extreem-rechtse circuit actief. Bijvoorbeeld Gertrud Bossdorf, de vriendin van Peters, en John Middelman van Voorpost. Verder reageren er types als Wesley Hols, kaderlid van de nazistische NVU en Ben van der Kooi, die op de Facebookpagina tussen de regels door lijkt aan te kondigen om islamitische scholen in Rotterdam hoogstpersoonlijk aan te gaan pakken.

Nadat het fascistische Voorpost in Nederland zo’n beetje is opgehouden te bestaan vanwege het weglopen van activisten, kon het natuurlijk niet lang uitblijven voor deze types weer een nieuwe extreem-rechtse splintergroep zouden beginnen. Het Identirair Verzet en hun acties komen dus zeker niet uit de lucht vallen, en zijn ook absoluut geen nieuw geluid. Men probeert zich wel netjes voor te doen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Overigens is er ook nog een hoop te vertellen over de ideologische achtergrond van IV, en de internationale groepen waardoor ze zich laten inspireren. Daarom zullen anti-fasistisch vakblad Alert! en de linkse basisorganisatie Doorbraak hier binnenkort in een uitgebreid artikel dieper op ingaan. Neem dus zo snel mogelijk een abonnement op de Alert! en de krant van Doorbraak, en hou hun websites in de gaten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s