10-10-2013: Debat “Fascisme kun je niet eten”.

1374229_10151639692991333_1036876772_nKritische Studenten Utrecht organiseert 10 oktober een debat onder de noemer: “Fascisme kun je niet eten. De eeuwige terugkeer van fascisme in tijden van crisis”. Ook een medewerker van AFA Nederland zal spreken. Hier onder de oproep van de Kritsche Studenten:

Nederland verkeert in een economische crisis. De miljoenennota is nog maar net bekend, maar nu al is de PVV met 30 zetels in de peilingen de grootste partij in Nederland. De huidige populariteit van Wilders lijkt veel overeenkomsten te hebben met de opkomst van de fascistische Gouden Dageraad in Griekenland, waar sinds de crisis racistisch geweld aan de orde van de dag is.

Waarom steekt het fascisme telkens opnieuw de kop op in crisistijd? Is de PVV fascistisch? Wat zijn de gelijkenissen met de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad? Kunnen migranten straks nog veilig over straat?

Sprekers:

Maarten – medewerker Anti-Fascistische Actie (AFA). AFA is een landelijk netwerk opgericht in 1992 om racistische en fascistische partijen, groeperingen en tendensen te bestrijden, en racistisch en verrechtsend overheidsbeleid aan de kaak te stellen. https://afanl.wordpress.com/

Demi Theodori – actief in ReINFORM, een politieke groep van Grieken in Nederland. ReINFORM informeert mensen over de economische crisis en protesteert tegen het bezuinigingsbeleid in Griekenland, Nederland en de rest van Europa. http://www.reinform.nl/

Het tweede deel van de avond zal bestaan uit een discussie met in het panel naast de twee bovenstaande sprekers ook:

Thomas von der Dunk – cultuurhistoricus, columnist bij de Volkskrant en PVV criticus. Von der Dunk heeft de PVV herhaaldelijk bestempeld als fascistische partij, zoals bijvoorbeeld in zijn Willem Arondéuslezing die verboden werd omdat hij te kritisch zou zijn over de PVV (zie: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CsUkuAzRTgI).

Henk Bovekerk – de Tilburgse student die een 10 kreeg voor zijn scriptie waarin hij concludeerde dat de PVV een fascistische partij is. De scriptie zorgde voor een flinke mediastorm en Wilders reageerde met: “Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel” (voor de scriptie die Henk schreef zie: http://universonline.nl/wp-content/uploads/2012/01/BA-Thesis-Henk-Bovekerk1.pdf).

Kom langs, informeer jezelf en discussiëer mee!

Volg het laatste nieuws over dit evenement ook op facebook: http://www.facebook.com/events/205741282936297/?ref=ts&fref=ts

En lees hier over de moord op Griekse rapper Pavlos Fyssas, de daaropvolgende arrestaties van parlementsleden van de extreemrechtse Gouden Dageraad, en meer:

Roarmag: “Golden Dawn Myth – Two Extremes“
De Volkskrant: “Moord op rapper drijft extreem-rechts in het nauw: poorten naar hel geopenend”

NRC: “Zeventien leidinggevende leden Gouden Dageraad opgepakt“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s