200 mensen op demonstratie ‘Het probleem heet racisme!’

foto(1)200 mensen demonstreerden gisteravond (12-11-2013) door de Haagse Schilderwijk onder het motto ‘Het probleem heet racisme’. De demonstratie was gericht tegen het racistische politiegeweld in de Schilderswijk dat vorige maand aan het licht kwam. Ook werd er geprotesteerd tegen de komst van de extreem-rechtse Franse politica Le Pen en de algehele racistische tendens in Nederland.

De demonstratie begon op het Hobbemaplein met zo’n 100 mensen waar een aantal toespraken werden gehouden. Al snel sloten zo’n 100 buurtbewoners zich aan wat de groep tot 200 sterk maakte. Bij het politiebureau de De Heemstraat werd wederom een toespraak gehouden waarin benadrukt werd dat het belangrijk is om te verenigen tegen racisme en om een sterke anti-racistische beweging op te bouwen.

fotoDe politie was volop aanwezig en sloot de demonstratie zowat in. Dat zette kwaad bloed bij de demonstranten. Hier op eisten de demonstranten dat de politie afstand bewaarde en ophield met intimiderend aanwezig zijn. De politie dreef toegestroomde buurtbewoners die zich niet hadden aangesloten bij het protest weg van de demonstratie. Hierop begon de demonstratie te rennen zodat de toeschouwers zich alsnog konden aansluiten. Hierna verdwenen ook de politiepaarden van het strijdtoneel.

De demonstratie verliep strijdbaar en werd positief ontvangen in de Schilderswijk. Enkele buurtbewoners vertelden dat de politie in aanloop naar de demonstratie flyers had weggehaald bij buurthuizen, daar waren zij erg boos over.

Vandaag om 13:00 zullen we wederom protesteren, ditmaal op het Plein in Den Haag tegen de komst van de Franse politica Marine Le Pen van het Front National. Ze komt op bezoek bij Geert Wilders om te praten over hun samenwerking in het Europees Parlement.

Het doel van de samenwerking is om samen met andere rechts-extremistische partijen een front te vormen om zo hun gedachtegoed te verspreiden en kracht bij te zetten. Extreem rechts is al een flinke tijd bezig met een opmars in de meeste Europese landen. Dit kan tot verschrikkelijke dingen leiden. In Griekenland, waar de Gouden Dageraad groot is geworden, is racistisch geweld aan de orde van de dag. Ook in Nederland voelt extreem-rechts zich gesterkt door de PVV en ging na de manifestatie van 21 september van deze partij de confrontatie aan met andersdenkenden

Kortom, wat beide partijen gemeen hebben is het rechts-extremistisch gedachtegoed, waarbij de ideeën van het FN nog verder gaan dan die van de PVV. De ontwikkeling dat deze partijen elkaar steunen en nu in Europees verband gaan samenwerken moet worden gestopt!

Zie voor de volledige oproep voor de actie tegen Le Pen hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s