3 doden bij vermoedelijke brandstichting vluchtelingenhuis in Hamburg

IMG_7896-e1391697165634Op een paar uur rijden van de Nederlandse grens is op woensdagavond brand uitgebroken in een appartementencomplex waar vluchtelingen woonden. 27 mensen raakten gewond, 15 van hen moesten naar het ziekenhuis. Drie mensen, een moeder en haar twee kinderen, zijn overleden.

De woning stond in de Hamburgse wijk Altona-noord. Rond 20:00 woensdagavond brak de brand uit, de brandweer was snel ter plaatse en er rukte meerdere eenheden uit voor het blussen van de brand en het redden van de mensen die door de brand in het pand vast waren komen te zitten. In de woning waren meerdere appartementen en er woonden 46 mensen (waarschijnlijk was niet iedereen thuis tijdens de brand). Het huis diende als onderkomen voor vluchtelingen. De brand wordt gezien als de heftigste brand sinds jaren in Hamburg.

De vermoedelijke oorsprong van de brand is een kinderwagen die in de entree van het complex stond en de politie houd rekening met een brandstichting. Het is echter niet uitgesloten dat de brand is veroorzaakt door een technisch mankement in een stoppenkast.

Overzicht rechts geweld met wapens van 1990 tot heden
Overzicht rechts geweld met wapens van 1990 tot heden

Het risico van een brandstichting wordt aannemelijker als er rekening wordt gehouden met het feit dat er in Hamburg een grote beweging is van vluchtelingen die strijden voor een recht op bestaan en verblijfrecht. Deze beweging kent naast veel sympathie onder de Hamburgers ook tegenstand van rechts-extremisten. In Duitsland is een geschiedenis is van extreem rechtse brandstichting. Zo werden er in het begin van de jaren ’90 in Duitsland bij verschillende asielzoekerscentra branden gesticht door rechts-extremisten. Hierbij kwamen meerdere mensen om het leven.

Zodra er meer bekend is over de precieze oorzaak van de brand volgt er meer nieuws.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s