22-03-2014: Demonstratie, Samen tegen racisme!

Flyer21maart_def-1Op zaterdag 22 maart organiseert Comité 21 maart een demonstratie in Amsterdam onder het motto: “Samen tegen racisme!”. Allerlei verschillende organisaties ondersteunen het protest, ook AFA Nederland , AFA Den Haag en AFA Friesland ondersteunen de demonstratie en roepen iedereen op om ook je stem te laten horen tegen racisme.

Nederland heeft een racisme probleem. Dat zegt de Zwarte Piet Niet beweging. Dat zegt de nationale ombudsman. En dat zegt Amnesty International over de politie. Racisme is geïnstitutionaliseerd en voor veel Nederlanders een dagelijkse ervaring. Het aantal racistische incidenten is het afgelopen jaar gestegen. Dit kabinet wil Antilliaanse Nederlanders zelfs apart registreren. Om de aandacht af te leiden van echte problemen gebruiken media en politici moslims, vluchtelingen en Polen als zondebok. De regering lapt hierbij alle internationale afspraken aan haar laars.

Deze trend beperkt zich niet tot Nederland. Door heel Europa zijn deze ideeën in opkomst. Wilders bundelt op Europees niveau zijn krachten met andere extreemrechtse en zelfs fascistische partijen. Solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen is nodig om deze gevaarlijke tendens te keren.

De demonstratie onderstreept 5 punten:

1. Er moet een actiecampagne komen die discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegengaat. Bedrijven die discrimineren moeten worden beboet.

2. Alle discriminatiegronden moeten even serieus worden genomen. Naast homofobie, racisme en antisemitisme moet ook de islamofobie in Nederland in kaart worden gebracht en actief bestreden worden.

3. Er moet een onafhankelijk vervolgonderzoek komen op het rapport van Amnesty International over de politie. Etnisch profileren moet stoppen.

4. Dit kabinet moet de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten opvolgen: alle vluchtelingen hebben recht op voedsel, onderdak en kleding. Geen vluchteling op straat of in de cel, laten we de mensenrechten weer respecteren!

5. De Sinterklaasoptocht moet dit jaar Zwarte Piet vrij worden. In het onderwijs moet er meer aandacht komen voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.

Kom allemaal naar de demonstratie! Samen tegen racisme!

Locatie: Museumplein, Amsterdam
Tijd: 13:00
Facebook event: Samen tegen racisme!
Meer informatie: website Comité 21 maart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s