Nijmegen: Geslaagd straatfeest tegen discriminatie

1978379_657565640956845_533489226_oGister (5-4-2014) hebben er zo’n 250 mensen in Nijmegen zich laten horen op de manifestatie / straatfeest tegen racisme. Een geweldig resultaat om ze veel mensen in drie dagen te mobiliseren. Wij hopen dan ook dat nog meer mensen zulke mooie initiatieven opzetten tegen racisme! Hier onder het verslag van de organisatie Wilders Sluit Ook Jouw Uit:

Met sprekers, DJ, twee bandjes en spoken word/stand-up en limonade hebben we op de ganzenheuvel een feest gevierd. Maar wel een serieus feest, een feest waarmee we willen aangeven dat we de toenemende mate van discriminatie in Nederland meer dan zat zijn. Discriminatie verspreid zich als onkruid en daarom is het belangrijk om actief stelling te nemen tegen discriminatie, want voor je het weet ben jij aan de beurt. Door de dag heen hebben ongeveer 250 mensen deel genomen aan ons geluid tegen discriminatie.

Het is belangrijk om solidair te zijn met anderen die gediscrimineerd en voor elkaar op te komen. Want alleen als we ons niet laten verdelen en alle soorten discriminatie bestrijden maken we een kans. Dus van discriminatie op grond van religie tot seksuele geaardheid, van thema’s als migrantenstrijd tot de afschaffing van zwarte piet en van discriminatie op de arbeidsmarkt tot het botte racisme van Wilders. Laten we solidair met elkaar zijn en discriminatie zien voor wat het is: walgelijk. Maar we moeten niet vergeten dat er meer discriminatie op de loer ligt, niet alleen bij de PVV maar ook bij andere partijen. En laten we ook kritisch naar onszelf blijven kijken.

Wij kijken terug naar een geslaagde dag en een bijzonder geslaagd feest, we willen iedereen bedanken die deze manifestatie tot een feest heeft gemaakt, organisatie, DJ, performers en niet in de laatste plaats het publiek!

De directe aanleiding van onze manifestatie was een pro-Wilders demonstratie. De route van deze demonstratie is dankzij de tactisch gekozen locatie van onze manifestatie zwaar ingekort. De rond de 70 mensen die voor de intolerantie van Wilders hebben gedemonstreerd hebben zo minder ruimte gekregen. Er waren ook langs de route van de pro-Wilders demonstratie enkele mooie tegenacties zoals bijvoorbeeld het spandoek met een antiracistische leus die hoog in de bomen op hun voorverzamelplek is gehangen. Anonieme activisten bedankt!

Tot slot nog een kritische noot. Onze demonstratie kende meerdere eisen, twee van deze eisen gingen over politiegeweld en discriminerend politieoptreden. De politie deed ook vandaag haar best om ons protest te criminaliseren. Mobiele eenheid op achtergrond, politie te paard, veel gele hesjes en 8 mensen opgepakt omdat ze geen identificatie konden tonen. Reden om hen om ID te vragen… afwezig. Dit alles voor een straatfeest… De lokale pers sprong hier dankbaar op in door te koppen met het aantal arrestaties zonder hier enige kritische vragen bij te stellen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s