Programma manifestatie 20-9-2014 “Samen Tegen Racisme! Voor een solidaire samenleving”

Aanstaande zaterdag zal de manifestatie “Samen Tegen Racisme! Voor een solidaire samenleving” plaatsvinden in Den Haag. Hier onder vindt je het programma:

Sprekers:
JerryKno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie, 30 April 1981, Ghana) is een artiest, dichter, blogger, motivational speaker en betrokken bij verschillende initiatieven, waaronder het kunstproject Zwarte Piet is Racisme en Politieke Partij Bijlmerstyle in Amsterdam Zuidoost. Hij is de oprichter van Stichting Soul Rebel Movement (SRM). De visie van stichting SRM is het bijdragen aan structurele verbetering van de leefomstandigheden van zowel individuen als gemeenschappen. De stichting staat voor eenheid en gelijkheid en verwerpt elke vorm van onrechtvaardigheid van of naar elk individu, ongeacht huidskleur, afkomst of religie. Zie verder http://www.soulrebelmovement.org twitter.com/thesoulrebels

Mohammed Ghay (actiecomité Herstel van Vertrouwen)
10417806_330729067077119_4884317985556400492_nMohammed Ghay is woordvoerder van het actiecomité Herstel van Vertrouwen. Het Actiecomité is opgericht door een aantal verontrustte Haagse burgers die het toepassen van buitenproportioneel geweld jegens met name allochtone jongeren aan de kaak wil stellen. Ook willen zij etnisch profileren door de politie een halt wil toeroepen. Mohammed Ghay speelde recent nog een rol bij het naar buiten brengen van het politiegeweld tegen een jongen van 14 jaar op de Hoefkade in de Schilderswijk.

Kevin P. Roberson (journalist)
robersonKevin P. Roberson is een Afro-Amerikaanse Nederlander die focused op maatschappelijke onderwerpen. Na het krijgen van een laag studieadvies hier in Nederland, besloten zijn ouders naar de Verenigde Staten te verhuizen. Kevin heeft hier een diploma van de universiteit van Minnesota richting Journalistiek behaald. Hij wilt het verhaal vertellen van de underdog, het verhaal wat de gemiddelde media niet vertelt. Ook Kevin P. Roberson speelde recent nog een rol bij het naar buiten brengen van het politiegeweld tegen een jongen van 14 jaar op de Hoefkade in de Schilderswijk. Buiten dat is hij ook verslaggever voor de website www.voorbeeld-allochtoon.nl

Nikoletta (ReInform)
reinformReInform is een organisatie van Griekse migranten in Nederland. Zij proberen in Nederland tegenwicht te bieden aan het mediabeeld van luie Grieken als oorzaak voor de crisis. Er zijn juist veel overeenkomsten tussen de positie van werkende mensen in Nederland en Griekenland: de stroom aan bezuinigingen en de opkomst van racisme en fascisme om hier de aandacht vanaf te leiden.

 

Lonneke Lemaire (Platform Stop Racisme en Uitsluiting)
167593_105512899524436_252254_nLonneke Lemaire is al jaren activist bij het Platform Stop Racisme & Uitsluiting. Het Platform richt zich tegen iedere vorm van racisme zoals islamofobie, antisemitisme, homofobie en andere vormen van discriminatie en vreemdelingenhaat. Het heeft als doel om zowel lokaal als landelijk een stem te geven aan al die mensen die tegen iedere vorm van racisme zijn en tegen het huidige politieke klimaat in Nederland, waarin zondebokpolitiek overheerst en de vrijheid van meningsuiting steeds meer misbruikt wordt om te kunnen discrimineren.

Muziek:

Gikkels
10259196_621184891300546_8535466309543225802_oGikkels staat naast nummers als ‘Doofpot’ ook bekend om zijn maatschappelijke inzet en projecten. Zo geeft hij momenteel workshops op diverse basisscholen en middelbare scholen. Ook heeft hij in samenwerking met De Doetank en Amnesty International een succesvolle documentaire op poten gezet met betrekking tot etnische profilering bij de politie in Nederland.

 

Kom naar de manifestatie!
Racisme wint aan terrein. Begin augustus organiseerde extreem-rechts een demonstratie in de Haagse Schilderswijk, zogenaamd tegen ISIS. Deze demonstratie richtte zich uiteindelijk tegen moslims in het algemeen, waarop buurtbewoners de demonstratie blokkeerden. Wilders reageerde hierop door op te roepen de volgende keer zij aan zij te demonstreren met extreem-rechts. Hiermee gooit hij olie op het vuur. Nee tegen antisemitisme! Nee tegen moslimhaat!

Racisme gaat verder dan de politiek van extreem-rechtse groepjes of een partij als de PVV. Racisme is geïnstitutionaliseerd en is voor veel mensen in Nederland een dagelijkse ervaring. De politie maakt zich schuldig aan etnisch profileren en veel jongeren worden geconfronteerd met discriminatie op de arbeidsmarkt. Nog steeds is Zwarte Piet onderdeel van het ieder jaar terugkerende Sinterklaasfeest. Mensen die in Nederland zijn geboren en dit willen veranderen moeten ‘terug naar hun eigen land’.

Door zondebokken aan te wijzen probeert de regering de aandacht af te leiden van de crisis en bezuinigingen. De regering wil zogenaamd kansarme Caribisch-Nederlandse nieuwkomers terugsturen. Vluchtelingen die veiligheid zoeken, worden tot wel 18 maanden opgesloten in grensgevangenissen en daarna rechteloos op straat gegooid.

Steeds meer mensen komen hiertegen in opstand. Duizenden mensen deden aangifte tegen Wilders of liepen mee in de antiracismedemonstratie in maart. Zwarte activisten voeren de druk op zwarte Piet steeds verder op. Samen kunnen we een alternatief bouwen voor deze politiek van verdeel-en-heers. Samen tegen racisme en voor een solidaire samenleving!

Locatie: Plein 1813, Den Haag
Tijd: 13:00
Facebook event: https://www.facebook.com/events/509850202480683/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s