Klimmers hangen spandoek in centrum Den Haag: ‘Geef angst en haat geen stem’

Gisteren middag hebben Haagse activisten een 12 meter lang spandoek op de kruising Spui-Grote Marktstraat opgehangen. ‘Geef angst en haat geen stem’, staat erop. Twee klimmers zijn in trampalen geklommen om het daartussen op te hangen.

’’De leuze is afkomstig van een AFA-plakactie, die ten tijde van de verkiezingen overal in het straatbeeld opduikt’’, aldus klimmer Henk vanuit een van de trampalen. Op straat worden flyers aan voorbijgangers uitgedeeld en er treedt iemand op als politiewoordvoerder. Ingrid: ‘’We blijven zelf in de palen zitten, om onveilige situaties met het spandoek te voorkomen.’’ Ze haalt een confettikanon tevoorschijn. ‘’Actievoeren mag ook best een beetje feestelijk zijn,’’ roept Ingrid, terwijl de confetti naar beneden dwarrelt.

Met hun actie willen de activisten een statement maken tegen rechtse tendensen in de samenleving, die volgens hun veel mensen benadelen. ‘’Velen voelen zich niet veilig of welkom in het land waarin ze wonen, als gevolg van de angst-en-haat-politiek van rechtse partijen,’’ zegt Henk. ‘’We willen laten zien dat er in dit land ook positieve ideeën leven’’, vermeld de tekst op de flyer. Naast racisme wordt ook klimaatverandering genoemd: ‘Heb jij je weleens afgevraagd waar jouw achterkleinkinderen over honderd jaar zouden wonen als wij klimaatverandering nu niet kunnen stoppen?’ Ingrid, op de vraag waarom juist deze locatie hen geschikt leek: ‘’We zitten hier natuurlijk tegenover het stadhuis en op steenworp afstand van de Tweede Kamer, maar we willen vooral de aandacht van het winkelende publiek opeisen. En dat is gelukt’’. De activisten zijn van plan om later vanmiddag met hun spandoek naar beneden te komen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s