Wilders begroet met tegen-protest in Heerlen

Terwijl het antifascistische strijdlied ‘’Bella Ciao’’ door de straten galmde, weliswaar gespeeld door een SP-ondersteunende band, kwam even verder Geert Wilders en zijn PVV-kliek aan bij het politie bureau in Heerlen. Nadat zijn eerder bezoek aan Zuid Limburg was uitgelopen op een fiasco (Maastricht; april 2016) kwam hij nu terug voor een herkansing.

De straten werden vergrendeld met dranghekken en betonblokken, politie (zichtbaar en undercover-toch-een-beetje-zichtbaar) en stadswachten hielden elk hoekje in de gaten; als maar niemand ongewenst dichtbij de grote blonde leider kon komen. Echter zal de passie voor vrijheid en rechtvaardigheid altijd groter blijven dan welk obstakel ook en al snel mengden zich her en der activisten tussen het winkelend publiek.


Hij komt, hij komt, hij komt, een spandoek ging omhoog en even snel als de politie was de pers erbij. De marionetten van de staat (al van tevoren druk actief met mogelijke tegenstanders in de gaten te houden) bekenden hier al kleur; in de microfoon werd door gegeven dat er jammer genoeg pers aandacht was voor het tegen protest. Met dit protest kwam ook de agressiviteit in de PVV-stemmers naar boven. Terwijl tal van individuen (sommigen sloten zich spontaan aan en een straatartiest zong vrolijk mee tegen de PVV) hun stem lieten horen tegen racisme en fascisme werd er geduwd en geslagen door ‘’rechts’’, protestborden/spandoeken afgepakt en galmde het ‘’hoer’’ en andere obscure verwensingen. Hierbij verloor een PVV’er door eigen toedoen zijn neptanden. Daarnaast werden de alom bekende argumenten als ‘’ga werken’’, ‘’neem zelf een vluchteling in huis’’ en zo verder ook weer op tafel gegooid. En de politie? Die greep uiteraard niet in, enkel om ervoor te zorgen dat de tegenstanders niet te dicht bij Wilders konden komen; ‘’never trust a cop’’, niet?

Zo baanden voor- en tegenstanders zich een tijdje door de straten waarbij Geert Wilders mooi achter de hekken bleef. Uiteindelijk vond de politie het wel welletjes en mocht niemand meer langs. Dat het geluid van de te scanderen leuzen als ‘’PVV: weg ermee!’’, ‘’geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal’’ en ‘’toen niet, nu niet, nooit meer fascisme’’ ver voorbij de politie-linie reikten konden zij niet voorkomen (een doorbraakpoging mocht niet baten). De SP stond een stukje verder wel nog met hun rug naar Wilders toe te dansen; als dat toch geen revolutie is! Via een kleine omweg sloot het ‘’protest-comité’’ zich weer aan bij de PVV-leider waarna laatst genoemde Heerlen weer achter zich heeft gelaten. Veel pers stelden vragen aan de activisten waarbij haarfijn uit de doeken kon worden gedaan wat men dacht van het rechts-populisme, racisme en fascisme. Pers uit Japan, Noorwegen, Zweden, Engeland, Spanje en zo verder maakten allen driftig aantekeningen/opnamen.

En wat doen we nu hier in Zuid Limburg nu Wilders weer weg is? Gewoon doorgaan! Morgen gaan we weer de straat op; tégen Wilders, tégen Trump. Want blijkbaar ziet nog niet iedereen in dat ‘’blond’’ het nieuwe bruin aan het worden is. Kom daarom morgen om 13.00 naar Plein 1992 in Maastricht en ‘’let’s make racists afraid again’’!

Alerta, alerta antifascista!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s