Tegendemonstratie Pegida in Groningen 2-11-22

Verslag van Antifa Utrecht verschenen op Indymedia

Vandaag waren wij (Antifa Utrecht) samen met AFA Noord aanwezig bij de tegendemonstratie van PEGIDA. Dit was mede georganiseerd door verschillende (jeugd) politieke partijen, waardoor het allemaal volgens de regeltjes is gegaan. In eerste instantie zou de demonstratie plaatsvinden op Ossenmarkt, maar gisteren kregen we te horen dat het verplaatst werd naar een sportveld, die plek was overigens ook veel makkelijker om te kettelen (in te sluiten). De lokale Moslimgemeenschap was in grote getallen op komen dagen en riepen leuzen in het Arabisch. Verder waren er wat plaatselijke krakers, socialisten, communisten en anarchisten.

Er werd vanaf begin af aan al gecheckt of er een manier was om door het hek heen te breken; wat uiteindelijk is gelukt door veel menskracht. Er liepen veel stillen, romeo’s, handhavers en politie rond tussen de menigte. Het hek werd met brute kracht omver gebeukt, waardoor mensen de barricade die er was hadden gesloopt met als gevolg dat we het veld op konden rennen. PEGIDA kwam uiteraard niet opdagen, iets wat we inmiddels van ze gewend zijn. De organisatie probeerde nog orde in de chaos te scheppen, maar ze werden overstemd door de lokale gemeenschap (wat uiteraard volledig terecht is). Zodra er een politielinie werd opgesteld, besloten er een aantal van de organisatie te vertrekken op hun fietsen. Iets met solidariteit ofzo. De sfeer werd door de politie schimmig, maar uiteindelijk heeft de politie het niet laten escaleren.

Laat dit een wijze les zijn voor andere rechtsextremistische groeperingen; we won’t be silent. We zullen in actie komen en ervoor zorgen dat jullie sneue demonstratie niet door kan gaan.


Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s