9-11-2014: Kristallnachtherdenking

971101-21a herdenking Kristallnacht76 jaar geleden, in de nacht van 9 op 10 november 1938 verjoegen horden nazi’s tienduizenden Joden uit hun huizen. Zij sloegen ruiten van hun winkels en woonhuizen aan diggelen; synagogen werden vernield en in brand gestoken en honderden Joden werden vermoord. Deze zogenaamde ‘Kristallnacht’ was de eerste openlijk gewelddadige stap in de jodenvervolging die uiteindelijk tot de holocaust heeft geleid.

Op diverse plaatsen in Nederland wordt deze vreselijke gebeurtenis herdacht. Dit gebeurd op verschillende manier. Juist in tijden waarin racisme nog volop aanwezig is in de samenleving, is het ook belangrijk om lessen te leren uit het verleden. Het is nog steeds relevant om stil te staan bij de vreselijke gebeurtenissen van toen, zodat wij deze niet vergeten en een herhaling ervan kunnen voorkomen.

O.a. In Amsterdam en Groningen wordt de Kristallnacht herdacht. Zie voor het volledige overzicht van herdenkingen www.kristallnachtherdenking.nl

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s